Drama: Ombudsman morao da reaguje da bi beba bila transportovana iz zavejanog sela

Foto: Youtube
196

Bolesna troipomesečna beba transportovana je danas iz zavejanog sela Krnja Jela do Doma zdravlja Sjenica, kako bi joj se obezbedila neophodna medicinska pomoć i nega.

U ranim jutarnjim časovima, pritužilac A.T. iz sela Krnja Jela, koje je udaljeno 30 kilometara od Sjenice, obratio se Zaštitniku građana i zamolio da mu pomogne u transportu troipomesečne ćerke koja, kako je naveo, danima ima visoku temperaturu, saopštila je Kancelarija Ombudsmana.

Pritužilac je bio veoma zabrinut za zdravstveno stanje deteta, ali i uznemiren zato što zbog neprohodnih zavejanih puteva ne može da je odvede u Dom zdravlja Sjenica, koji je udaljen 30 kilometara od njegovog mesta.

Takođe je naveo da je pozvao hitnu pomoć i tražio pomoć, ali da mu je rečeno da zbog neprohodnih puteva medicinsko osoblje nije u mogućnosti da dođe, dok je lokalno preduzeće za puteve, inače nadležno za čišćenje puteva, odgovorilo da je potrebno prvo dostaviti potvrdu o bolesti deteta kako bi pristupili čišćenju snega na putevima.

Odeljenje za hitne reakcije Zaštitnika građana nakon poziva pritužioca iz sela Krnja Jela kontaktiralo je policijskog službenika sa područja Sjenice i obavestilo ga o hitnom slučaju.

Takođe, kontaktirani su i predsednik opštine Sjenica, kao i nadležni u Sektoru za vanredne situacije. U roku od dva sata Zaštitniku građana je javljeno da je mašina za čišćenje očistila put do zavejenog mesta, ubrzo i da je troipomesečna beba stigla u Sjenicu i da je medicinski zbrinuta, piše u saopštenju.

Zaštitnik građana je, takođe, pozvao građane da mu se obrate kada ne mogu da ostvare svoja prava, ali je i apelovao na nadležne državne organe i institucije da ulože dodatne napore u zaštiti ljudskih prava, pogotovo u situacijama koje zahtevaju hitno reagovanje i zaštitu prava deteta.

Izvor Infobrif
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More