„Nebeske lestvice“ na bečkoj katedrali simbol nade

Foto: Jenni Koller
372

Na katedrali sv. Stefana u centru Beča veče pred Uskrs zasijaće prave merdevine usmerene ka nebu. Umetnička instalacija „Nebeske lestvice“ umetnice Bili Taner (Billi Thanner) sastoji se od svetlećih merdevina koje se pružaju iznad krstionice katedrale, kroz svod sve do samog vrha južnog tornja. Nebeske lestvice „simbolišu uspon i silazak između neba i zemlje“ i bazira se na biblijskoj priči iz Starog testamenta. Jakov koji beži, u snu vidi lestvice koje se pružaju od zemlje do neba, i na kojima se penju i spuštaju anđeli. Bog mu je obećao spasenje, budućnost, nadu i blagoslov za njega i njegovu porodicu.

Foto: Jenni Koller

„Čovek često na mnoge načine ide iznad svojih mogućnosti ispunjavajući svoj životni smisao“, kaže Taner o značenju svog dela. „Nebeske lestvice su predstavljene kao merdevine smisla, toliko dugo dok ne prepoznamo da je najdonja lestvica ista kao i najgornja. Za mene to znači da živimo život na različitim nivoima i stupnjevima“, objašnjava bečka umetnica Taner.

Prečage na merdevinama predstavljaju vrline. Polazeći od ove lestvice iz Starog zaveta u hrišćanskoj spiritualnosti lično stremljenje čoveka ka Bogu poredi se sa lestvicom ili stepenicama ka raju. Taj put ka nebu vodi preko stepenica koje simbolišu vrline. Sa svakom sledećom prečagom ostavljaju se ovozemaljske egoističke potrebe da bi se doživela blizina Boga.

U ovim izazovnim vremenima ova iluminacija predstavlja tri božanske vrline – nadu, veru i ljubav.
Simbolične lestvice biće obasjane u subotu pred Uskrs u 21 sat i svetleće svake noći do 31. maja.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More