Nemački ministar zdravlja se pozvao na izveštaj instituta, pa najavio mogućnost ublaženih mera za vakcinisane

Foto: Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
170

Nemački epidemiološki institut “Robert Koh” objavio je da kod ljudi vakcinisanih protiv korona virusa nema nekog rizika od prenosa zaraze nakon čega je nemački ministar zdravlja Jens Špan danas najavio ublažene mere za vakcinisane.

“Ko je u potpunosti vakcinisan on se u budućnosti mora tretirati kao i osobe sa svežim negativnim testom na korona virus”, rekao je Špan u razgovoru za nedeeljno izdanje dnevnika “Bild”.

On se pritom pozvao na izveštaj državnog epidemiološkog instituta “Robert Koh” iz koga proizlazi da je kod osoba koje su u potpunosti vakcinisane mogućnost prenošenja korona virusa manja nego kod osoba koje su testirane negativno, prenela je Hina.

Prema najnovijim spoznajama, rizik prenosa korona virusa kod osoba koje su vakcinisane, najkasnije 15 dana nakon primanja i druge doze vakcine, manja je nego kod osoba sa negativnim testom na korona virus, proizlazi iz izveštaja instituta “Robert Koh”.

Prema mišljenju tog instituta, osobe koje su primile i drugu dozu vakcine, trebalo bi da budu oslobođene obaveznih testova i karantina.

Nemački ministar zdravlja je rekao kako je izveštaj Institua poslat juče saveznim pokrajinama kako bi se što pre osobe koje su vakcinisane oslobodile obveze testiranja i samoizolacije.

Vakcinisane osobe bi tako mogle da imaju pristup uslugama poput frizera ili ulaska u prodavnice ili muzeje gde se zahteva aktuelni negativni test.

“Mi bi sledećih nedelja u razgovoru sa pokrajinskim vlastima trebalo da nove mere sprovedemo u delo”, rekao je Špan.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More