Novak posebnom čestitkom poželeo novu 7530. godinu i početak leta (FOTO)

Foto: Instagram/printscreen
203

Najbolji teniser sveta Novak Đoković česitao je fanovima na društvenim mrežama srećnu Novu 7530. godinu i napisao da po tom kalendaru danas počinje leto.

– Naš kalendar prati biološki ritam Zemlje. Godina se delila na dva dela, leto je bilo od Đurđeva do Mitrova dana, što se odnosi na period bujanja vegetacije i uopšte života na ovim prostorima. Godina je imala trinaest meseci po 28 dana, a svaki mesec je imao četiri sedmice, svaka sedmica (nedelja) imala je po sedam dana, kao što idu mesečeve mene – napisao je Đoković.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Djokovic (@djokernole)


Ova nova godina se slavi po starom Srpskom narodnom kalendaru.

On je to učinio uz poster sa motivima natpisa “Serbona”, a poznato je da je poštovalac Jovana Deretića i alternativne srpske istorije. To je otkrio radećI uživo uključenja tokom lokdauna prošle godine.

Na spomeniku caru Lazaru, despota Stefana Lazarevića, stoji da se Kosovska bitka dogodila 6897. godine.

Kalendar se računao od momenta kada su svet stvorili bogovi: Perun, Svarog, Stribog, Crnobog, Triglav, Dajbog, Jarovid, Svetovid, Morana, Vesna i Mokoša”, napisao je Đoković i dobio veliki broj pozitivnih komentara.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More