Neobična statistika u Austriji: Bez ijednog umrlog od gripa ove godine! Nova pravila u parlamentu

Foto: Tanjug/ AP Photo/Omar Marques
106

U Austriji od gripa ove godine nije umrla ni jedna osoba, a ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober saopštio je da se pojavio prvi slučaj gripa, vezan za ulazak u Austriju iz inostranstva.

“Čitava Evrope beleži čudo da nije bilo gripa, izuzev Portugala, Velike Britanije, Danske, Litvanije i Azerbejdžana”, naveo je Anšober. On je ukazao da je ove godine u Austriji bilo infekcija sličnih gripu, ali da nije zabeležena, izuzev aktuelnog uvezenog slučaja, aktivnost gripa, pa tako nije bilo ni umrlih od gripa.

U prošlosti je uvek više hiljade osoba umiralo tokom sezone gripa. Tako je u sezoni 2016-2017. zabeležen rekordan broj žrtava gripa – 4.436.

Godinu dana kasnije registrovana je 2.851 umrli od gripe, u sezoni 2018-2019. bilo je 1.373 preminulih, a 2019-2020. bilo ih je 834.

“Mere za zaštitu od korona virusa od maske do distance, i higijena, nisu samo smanjile infekciju ovim virusom, već su po prvi put sprečile i talas gripa, i time velikih broj umrlih, koji bi bili dodatno opterećenje po zdravstveni sistem”, rekao je Anšober.

U austrijskom parlamentu se uvodi obaveza nošenja maski

Na brojnim mestima širom Austrije važi obaveza nošenja zaštitnih maski, samo ne i u parlamentu, što će se uskoro promeniti.

Predsednik parlamenta Volfgang Sobotka rekao je da više ne želi da gleda kako neki poslanici, ponajviše iz redova Slobodarske partije Austrije (FPO), ne nose maske.

On je u proteklom periodu dobio više žalbi poslanika sa zahtevom da se dovedu u red oni predstavnici građana koji ne žele da nose maske.

Foto: Tanjug/ Avigail Uzi/Pool via AP

“To tako više ne može. U drugim zemljama to funkcioniše i poslanici nose maske. Naravno, moguće je da se ponekad na njih zaboravi, ali ovo što se događa je jasna provokacija”, poručio je Sobotka u izjavi dnevniku “Kronen cajtung”.

Najavio je da će na vanrednom sastanku predsedništva parlamenta u utorak upravo to biti tema, jer je nerazumljivo da dok građani nose maske poslanici to ne čine.

Izrazio je nadu da će biti razumevanje od strane onih koji odbijaju maske, pre svega iz redova FPO.

Ako ne dođe do dogovora moguće je uvesti obavezu nošenja maski, ali je problem da ta mera ne može biti izvršena, odnosno ne može biti sankcija.

“Ne mogu nikog isključiti iz rada parlament “, objasnio je Sobotka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More