Nemci ne veruju Angeli, a stručnjaci tvrde da vakcine mogu da se kombinuju

Foto: Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader
62

Većina Nemaca ne veruje u obećanje vlade da će svim osobama spremnim za vakcinisanje do 21.septembra ponuditi cepivo.

Istraživanje javnog mnjenja instituta „YouGov“, koje je dato u nalog od strane DPA, pokazuje da čak dve trećine ne veruje u obećanje kancelarke Angele Merkel.

Tako samo 23 odsto Nemaca veruje da će vlada ispuniti svoje obećanje.

Na drugoj strani, čak 62 odsto ne računa na mogućnost ispunjenja ovog cilja.

Kancelarka Merkel je u više navrata najavila da će do 21.septembra svim odraslim Nemcima, koji budu želeli da se vakcinišu, biti to i omogućeno.

Osobe ispod 60 godina umesto druge doze AZ, mRNK vakcinu

Nemačka komisija za vakcinaciju, STIKO, preporučila je da mlađi od 60 godina koji su primili prvu dozu AstraZenekine vakcine protiv korona virusa, kao drugu dozu prime “drugi proizvod”.

U ažuriranoj preporuci na svojoj veb stranici, STIKO je naveo da ne postoje naučni dokazi o bezbednosti mešovite serije vakcina.

„Dok ne budu dostupni odgovarajući podaci, STIKO preporučuje osobama mlađim od 60 godina da se umesto druge doze Astrazeneke nakon 12 nedelja da doza mRNK-vakcine“, navodi se u saopštenju.

Vakcine sa mRNK uključuju one koje su napravile kompanije Fajzer-Biontek i Moderna.

Ranije tokom nedelje, Nemačka je saopštila da samo ljudima starijim od 60 godina treba davati vakcinu Astrazeneku zbog retkih, ali ozbiljnih pojava tromboembolijskih neželjenih efekata.

Bilo je rečeno da će kasnije dati posebnu preporuku mlađim ljudima koji su već dobili prvu dozu, podseća Rojters.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More