Grčka produžila rigorozne mere ali Srbi ugovaraju uslove putovanja u zemlju Helena i druge zemlje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Yorgos Karahalis
338

Grčka je do 19. aprila produžila dosta rigorozne mere zbog pandemije korona virusa, a nakon ovog datuma očekuje se da krene “pripremni deo sezone”, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta) Aleksandar Seničić.

“Ako ovo i krene, naši građani će moći da pređu u Grčku isključivo preko prelaza u Bugarskoj i isključivo uz negativan PCR test. Dakle, još uvek neće biti implementiran dogovor o priznavanju sertifikata o vakcinaciji”, rekao je Seničić na TV Pink.

Na pitanje da li je tačno da će Grčka refundirati troškove testiranja dece, Seničić kaže da to nije zvanično i da to nije odluka države, već predlog privatnog sektora u Grčkoj, pre svega hotelijera.

“Oni na taj nacin žele da motivišu naše građane da putuju”, dodaje Seničić.

Ističe da bi se troškovi testiranja nadomestili, na primer, vaučerima i da se o ovome i dalje vode razgovori.

Seničić kaže da su građani Srbije mesecima unazad bili onemogućeni da putuju na Kipar, s obzirom na lošu epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ali da sada od 1. aprila naši građani mogu da putuju u ovu zemlju, uz obavezan negativan PCR test.

Ističe da je to omogućeno pre svega zahvaljujući naporima kiparskog ambasadora u Srbiji.

Seničić je precizirao da još uvek nemamo sporazum sa Kiprom o priznavanju sertifikata za vakcinaciju, tako da uz dokaz o vakcinaciji i dalje nije moguć ulazak, već samo uz negativan PCR test.

U povratku je, kaže, neophodan dokaz o vakcinaciji ili negativan PCR test.

Hrvati su, kaže, neposredno nakon našeg dogovora sa Grcima, doneli gotovo istu odluku, odnosno prihvataju sertifikat o bilo kojoj vakcinaciji, a jedino je važno da je prošlo dve nedelje od revakcine, odnosno dve nedelje od primanja prve doze AstraZeneke.

“Hrvati prihvataju i negativan PCR test, kao i antigenski test”, kaže Seničić.

Naveo je da Turska u ovom trenutku zahteva obavezan negativan PCR test i dodaje da Turska najavljuje, od kraja aprila i početkom maja, ukidanje svih ograničenja.

“Pratićemo situaciju, a počeli su i razgovori o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa Turskom. Ono što je važno da kažemo, Turci su takođe krenuli da se masovno vakcinišu Sinofarm vakcinom. Apsolutno ista stvar je i sa Egiptom”, rekao je Seničić.

Naveo je da je sa Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i Albanijom napravljen sporazum i u ove zemlje možemo bez ikakvih ograničenja.

“Nije menjan režim povratka u Srbiju. Naši ljudi uvek mogu da se vrate”: Brnabić razjasnila nedoumice oko PCR test po ulasku iz zemalja u okruženju

Kada je reč o Maldivima, Dubaiju i Dominikani, Seničić je rekao da je za sve ove dalje destinacije neophodan negativan PCR test.

Kaže da Zanzibar nema ograničenja za naše državljane i da je upravo ova destinacija među onim najegzotičnijim bila najprivlačnija tokom zime.

U znak zahvalnosti Srbiji za vakcine poklonjene Severnoj Makedoniji, njen premijer Zoran Zaev najavio je mogućnost da državljani Srbije ovog leta ne plaćaju putarinu u njegovoj zemlji, a Seničić kaže da bi moglo biti uvedeno i to da naši državljani ne plaćaju ulaz na lokalitete, u muzeje i slično.

“To treba da bude odlučeno na nivou države. Verujem da će i biti usvojeno, jer se radi o zahvalnosti našim građanima zbog vakcina”, kaže Seničić.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More