Epilog smrti koja je uznemirila Hrvatsku i region: Organi ubijene devojčice idu u Nemačku i Mađarsku

Foto: Facebook/printscreen
54

Region je u šoku i Hrvatska tuguje posle smrti dvogoipodišnje devojčice iz Nove Gradiške, koja je podlegla povredama koje su joj naneli roditelji.

Policajci su utvrdili da je majka prošle srede, 31. marta, zlostavljala ćerku udarajući je šakama po glavi i celom telu. Od siline udarca devojčica je zadobila teške povrede glave i po telu, posle čega je pala u komu. Hospitalizovana je, ali su povrede bile kobne, preminula je danas posle 15 časova na dečjoj klinici u Zagrebu.

Nesrećna devojčica bila je fizički često zlostavljana od strane oboje roditelja u poslednjih pet meseci, zbog čijeg je iživljavanja imala vidne hematome po telu. Bila je oduzeta roditeljima, živela je u hraniteljskoj porodici, da bi nedavno, zbog odluke Centra za socijalni rad, i pored rizika bila vraćena ocu i majci. Njihova odluka završila se smrću nedužnog deteta.

Devojčicu iz okoline Nove Gradiške je u prošlu sredu ujutro u tamošnju Opštu bolnicu donela majka i rekla da je dete palo. Lekari u Novoj Gradiški pokušali su da reanimiraju dete, ali s obzirom na težinu povreda u sredu popodne su devojčicu prevezli u Klaićevu. “Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po celom telu”, rekao je u četvrtak Ravnatelj OB-a Nova Gradiška Josip Kolodziej.


Lekarski tim Klaićeve bolnice u Zagrebu, predvođen direktorom Goranom Roićem, poručio je da je učinjeno sve da se spasi život teško ozleđene dvoipolgodišnje devojčice koja je u nedelju podlegla povredama. Roić je potvrdio da je formalno-pravna procedura za donaciju njenih organa uspešno sprovedena, a iz Ministarstva zdravstva potvrđeno je da organi idu u Nemačku i Mađarsku, s obzirom na to da je Hrvatska članica Eurotransplanta.

“Eksplantacijski postupak je u toeku. U sklopu međunarodne saradnje s Eurotransplantom prijavljen je davalac organa ET 178077 te su putem alokacijskog sistema Eurotransplanta organi dodeljeni primaocima dečjeg uzrasta. Srce i bubrezi prihvaćeni su za primaoca u Mađarskoj, a jetra je prihvaćena za četvorogodišnjeg primaoca u Nemačkoj”, saopšteno je iz Ministarstva zdravstva, prenosi N1 Zagreb.

Podsetimo, devojčica je dovezena iz bolnice u Novoj Gradiški s teškim nagnječenjem mozga. Policija je utvrdila da ju je majka zlostavljala te joj je nanela teške povrede. Roditelji su u istražnom zatvoru, a pokrenuta je procedura doniranja organa devojčice.

“Nažalost, vrlo tužan epilog slučaja koji je duboko potresao čitavu Hrvatsku, simbolično na jučerašnji dan. Nadamo se da je naša mala pacijentkinja našla utehu u večnosti gde će biti sigurnija i srećnija nego ovde”, poručio je Goran Roić.

Istakao je da je pre same eksplantacije organa bilo potrebno sprovesti svu formalno-pravnu proceduru koja je bila vrlo kompleksna. To je, rekao je Roić, juče uspešno obavljeno u koordinaciji Ministarstva zdravstva, koordinatora za transplantacijski program, s Eurotransplantom čija je Hrvatska članica i bolničkim koordinatorima.

Pedijatar: Učinili smo sve

“Sproveli smo sve mere intenzivističkoga lečenja. Rezultat je, nažalost, takav, tragičan”, rekla je Karmen Kondža, pedijatar u Jedinici intenzivnog lečenja.

Dodala je da je devojčica koja je imala tragičan život možda učinila da se osvesti socijalna briga o onima koji su ranjivi.

“Ona će donirati organe i spasiće neke druge živote. Učinili smo sve”, rekla je Kondža.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More