Ðurić sa počasnim konzulom Srbije u Ohaju o aktivnostima srpske zajednice: “Čuvajući svoj identitet, kulturu i jezik predstavljaju snažan most prijateljtva”

Foto: Youtube printscreen
124

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić razgovarao je juče s počasnim konzulom Srbije u Ohaju Aleksom Mačeskim o aktivnostima brojne srpske zajednice u toj saveznoj američkoj državi i ovgodišnjem obeležavanju dva značajna jubileja u srpsko-američkim odnosima.

Pored obeležavanja 15 godina od uspostavljanja Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja, Ðurić je upoznao Mačeskog i s planovima ambasade Srbije u Vašingtonu za proslavu 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, saopšteno je iz ambasade Srbije.

„Srbi u Americi su nama najbliži Amerikanci. Oni su i najbolji ambasadori naše zemlje koji, čuvajući i negujući svoj identitet, kulturu i jezik u stranoj zemlji, predstavljaju snažan most prijateljtva Srbije i SAD””, kazao je Ðurić.

Istakao je da upravo zbog toga smatra da je srpska dijaspora ključan činilac daljeg jačanja i proširenja sveukupne saradnje dve zemlje.

Mačeski je preneo zainteresovanost američko-srpske zajednice u Ohaju za uključivanje u aktivnosti obeležavanja dve važne godišnjice.

On je uputio poziv ambasadoru Ðuriću da poseti Srpsku kulturnu baštu u Klivlendu, nastalu zalaganjem samog Mačeskog i pripadnika srpske dijaspore.

Srpska kulturna bašta predstavlja svojevrsni spomen-park velikanima srpske istorije i krase ga biste Nikole Tesle, Mihajla Pupina, Vuka Karadžića, Stevana St. Mokranjca, Mileve Marić-Ajnštajn, Nadežde Petrović i drugih.

Srbija je do sada imenovala šest počasnih konzula u različitim saveznim državama SAD.

To su istaknuti američki građani koji svojim zalaganjem doprinose jačanju privrednih, kulturnih i akademskih veza Srbije i SAD, a neki od njih imaju srpske korene i aktivni su pripadnici srpske dijaspore, dodaje se u saopštenju ambasade Srbije.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More