Nemci bi da rade manje, čak i ako to podrazumeva nižu zaradu: Koliko vremena im “odlazi” na posao?

Žene u Nemačkoj prosečno rade 32 sata nedeljno a muškarci 41 sat: Kome više odgovara skraćeno radno vreme?!

Foto: Pexels
107

Mnogi zaposleni u Nemačkoj želeli bi da rade manje, prema podacima iz studije instituta IFO, urađenoj za nezavinu fondaciju Bertelsman Štiftung.

Trenutno, 50 odsto zaposlenih muškaraca i 41 odsto žena radi više nego što bi želelo. Muškarci rade u proseku 41 sat nedeljno, a želeli bi da rade 37 sati, dok žene u proseku rade 32 sata sedmično, a više bi volele 30 sati. Obe grupe bi prihvatile smanjenje plata, navodi se u saopštenju Instituta, prenosi “Telegraf”.

Međutim, studija takođe otkriva da bi 17 procenata zaposlenih žena i devet posto muškaraca želelo da radi više.

– Na pitanje, recimo, da li bi majke radije povećale ili smanjile radno vreme, snažan uticaj ima mogućnost zbrinjavanja dece – kaže Andreas Peihl, direktor IFO centra za makroekonomiju i istraživanja i koautor studije.

Dodaje da bi mnoge žene, kada bi im bio omogućen bolji balans između poslovnog i privatnog života, želele da rade duže. “To bi bilo racionalno rešenje imajući u vidu nedostatak kvalifikovanih radnika u Nemačkoj”, zaključuje Peihl.

Podsećamo, Savez sindikata Nemačke (DGB) zatražio je obavezu testiranja na virus kovid-19 u preduzećima širom zemlje. Smatraju da su firme u obavezi da zaposlenima obezbede testiranje.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More