Hladni talas sa Arktika stigao u EVROPU: Donosi “ZIMU u PROLEĆU” i istorijski niske temperature!

Zahlađenje stiže i u Srbiju!

Foto: Tanjug (AP Photo/Michael Probst)
105

Razlika vazdušnog pritiska od više od 100 milibara između Grenlanda i severa Evrope uticao je na prodor ogromnog hladnog talasa sa Arktika i njegovom proboju ka kontinentalnom delu Starog kontinenta, upozoravaju meteorolozi.

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner

Oštri udar sa Arktika, koji će u nekim delovima Evrope da donese istorijski niske temperature za ovo doba godine, doneće snežne padavine i mećavu u Sloveniji i Hrvatskoj, piše “Telegraf”.

Stručnjaci upozoravaju da razvoj mraza preti da nanese štetu vegetaciji širom centralnoj Evropi, a posebno se ističe da bi niske temperature mogle da naude voćkama.

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner

Republički hidrometeorološki zavod Srbije takođe je upozorio na ovu pojavu u našoj zemlji.

– Do subote (10. aprila) ujutro hladno sa slabim prizemnim mrazem. U periodu od srede do petka (7-9. aprila) u većini krajeva očekuje se i slab mraz na dva metra – upozorio je RHMZ.

Meteorolozi ističu da će od ponedeljka jaki hladni talas sa Arktika prekriti Evropu, odnosno da će se kretati ka zapadu i severu Evrope. Zahvaljujući ovom “hladnom udaru”, doći će do pada temperature i hladnih dana, a sličan razvoj događaja očekuje se u Sredozemlju i Balkanskom poluostrvu.

Foto: Tanjug (AP Photo/Mark Thiessen, File)

Kako navodi portal “Severe weather”, ova naglo zahlađenje dovešće do dramatičnih promena vremena i niskih temperatura u nekim delovima Evrope.

“Počinje sekundarna ciklogeneza”

Meteorolog Marko Čubrilo otkrio je da od danas u Srbiji kreće “drastična promena vremena”, uz jak severozapadni vetar, povremene padavine i naglo zahlađenje.

– Sredinom dana maksimum od samo oko +1 na severozapadu Hrvatske do oko +10 na jugoistoku Srbije. Uveče nad većim delom regiona od -1 do +3 stepena Celzijusa, a na planinama i ispod -5 stepeni Celzijusa. Tokom dana padavine najčešće u obliku snega prvo na severozapadu i zapadu, a posle podne i u noći ka sredi pod uticajem ciklona u Jadranu nad središnjim i jugoistočnim predelima. Nad Jadranom i jugom regiona kiša i grmljavinski pljuskovi, a u zaleđini visokih Dinarida sneg sa burom uz mogući grmljavinu – naveo je Čubrilo na Fejsbuku.

– Planine dobijaju obilan sneg, često i preko 15cm, dok bi i dobar deo nizijskog dela regiona do srede ujutro imao barem između 1cm i 3cm snega na tlu. Samo krajnji sever Hrvatske i Srbije najverovatnije bez merljivog snega na tlu… Zbog same snage i naobičajnosti promene iznenađenja su svakako moguća i tek od danas kad se ciklon razvije nad Jadranom možemo govoriti o konačnim vrednostima. Svakako se spremite za naglu promenu vremena i dva dana prave zime u proleću. Prolećno vreme se vraća od petka – dodao je on.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More