“Švajcarski “Blik” i italijanski “Manifesto” hvale Srbiju zbog vakcinacije

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC
143

Najtiražniji švajcarski dnevnik „Blik“ pohvalio je Srbiju zbog ostvarenih rezultata u vakcinaciji stanovništva i solidarnosti koju je iskazala prema strancima, pre svega zemalja regiona.

U članku, koji je ilustrovan fotografijom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se vakcinisao u Rudnoj Glavi, navodi se da je Srbija naručila 14 miliona vakcina iz Kine, Rusije, Velike Britanije i SAD.

Navodi se da je više od 2,6 miliona od sedam miliona stanovnika već dobilo prvu dozu, a 1,1 miliona i drugu.

Četiri miliona doza vakcina, ukazuje „Blik“, već je dopremljeno u Srbiju.

„Poneka doza u maratonu vakcinacije ostaje, a pošto se ne želi baciti nijedna vredna bočica, Srbija je otvorila svoje granice za strance, pre svega Balkana“, navodi list.

„To je znak solidarnosti“, poručuje ambasador Srbije Goran Bradić ukazujući da je i poneki Švajcarac vakcinisan u Srbiji.

“To su bili pretežno Švajcarci sa rodbinom u Srbiji”, objasnio je on.

Bradić je ukazao da je prijava jednostavna, da postoji formular preko portala Vlade koji treba popuniti.

“Za tri minuta se unesu svi podaci i može se navesti i koja vakcina se želi, a u ponudi su Sinofarm, Sputnjik V, Biontek-Fajzer, i AstraZeneka”, naveo je on.

Reportaža na austrijskoj televiziji o vakcinaciji u Srbiji: “Nije članica EU, ali je u kampanji vakcinacije znatno brža od EU”

“Blik” ukazuje da je formular na srpskom jeziku.

Od 25. do 28. marta vakcinisano je više od 22.000 stranaca, a većina je bila iz Bosne, Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, naveo je Bradić.

Za razliku od EU Srbi imaju više vakcina nego što brzina vakcinacije može savladati, pa će najverovatnije i u bliskoj budućnosti biti ponude za strance, ističe „Blik“ dodajući da je već 70.000 doza poklonjeno.

Bradić je naveo da je u ponedeljak avion iz Kine sleteo u Beograd sa pola miliona doza Sinofarmove vakcine, koja je, kaže, najomiljenija, jer je koristi oko 70 odsto građana koji se vakcinišu.

Manifesto: Spektakularni rezultati Srbije

Italijanski list “Manifesto” u opširnom članku hvali uspeh Srbije u masovnom vakcinisanju građana protiv kovida19.

“U bespoštednoj trci za vakcinacijom, brojevi su na strani Beograda, koji je primenio pobedničku strategiju: nabaviti što je moguće više vakcina, svih proizvođača, i vakcinisati što je moguće više građana. Jedinstven slučaj u regionu države koja nije računala na zajednički evropski Kovaks sistem, već je u direktnom kontaktu sa proizvođačima nabavila lek”, piše list.

Prema oceni “Manifesta”, Srbija je pre Evropske Unije pokrenula kampanju vakcinacije i u masovnoj imunizaciji stanovništva postigla spektakularne rezultate koji su vidljivi svima.

Nakon Engleske i Malte, Srbija je treća u Evropi po procentu vakcinisanog stanovništva.

List podseća da se predsednik Aleksandar Vučić nije zadržao samo na vakcinaciji Srba, već je lek ponudio i vakcinisao hiljade građana iz susednih zemlja regiona, koje su, ocenjuje list, loše prošle jer su se sasvim oslonile na Kovaks koji je potpuno zakazao.

“I dok je kampanja masovne vakcinacije u Evropi doživela pravi debakl, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje izgradnju fabrike i proizvodnju u Srbiji kineske vakcine Sinofarm, i ruskog leka Sputnjik V”, piše “Manifesto”.

Vučić primio vakcinu protiv koronavirusa (FOTO, VIDEO)

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More