“Nije svrsishodno, niti pravi put”: Udruženje trgovaca strahuje zbog produženja zaključavanja na istoku Austrije

Pixabay/Jarmoluk
70

Udruženje trgovaca strahuje da bi produženje zaključavanja na istoku Austrije moglo “koštati” daljih 420 miliona evra.

Austrijska vlada dogovorila je sa tri pokrajine – Beč, Donja Austrija i Burgenland – produženje mere zaključavanja za dodatnih sedam dana, do 18.aprila.

Time će više od 10.000 radnji na istoku Austrije ostati zatvoreno, što predstavlja gubitak obrta u visini od oko 420 miliona evra nedeljno, a može koštati i hiljade radnih mesta, navodi se u saopštenju Udruženja.

“Smatramo da odluka o produženju zaključavanja u Beču, Donjoj Austriji i Burgenlandu ne može da se obrazloži argumentima. Svakim daljem ograničavanja sloboda na javnom mestu širenje virusa se još snažnije prebacuje na privatno okruženje, koje nije moguće kontrolisati. Već sada, prema analizi klastera, 70 odsto svih infekcija se događa u privatnom okruženju, a daljih 15 odsto u slobodno vreme. Zatvaranje trgovine, koja nije žarište, samo radi smanjenja mobilnosti građana, nije svrsishodno niti pravi put”, naglašava predsednik Udruženja Rajner Vil.

On je rekao da državna pomoć amortizuje samo najgore, te dodaje da su potrebni srednjoročan i dugoročan plan.

Takođe je ukazao da je trgovina protiv testiranja građana koji žele da idu u radnje.

To ne bi, kako ističu, promenilo broj zaraženih, ali bi vodilo ka tome da se obrt trgovine smanji za dve trećine.

Tri pokrajine na istoku Austrije donele odluku da PRODUŽE ZAKLJUČAVANJE, evo do kada!

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More