Amerikanci neće AstraZeneku: Ne treba nam, imamo već dovoljno vakcina

foto: Tanjug/AP Photo/Alberto Pežali
162

Vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena Entoni Fauči smatra da SAD nisu potrebne vakcine AstraZenka u borbi sa Kovid-19.

CNN prenosi da je Fauči, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio da, čak i ako bi AstraZeneka zatražila i od Uprave za hranu i lekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) u SAD, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji.

Prva faza testiranja: Fajzer razvija lek protiv korone, evo šta se do sada zna

 

“Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina“, rekao je Fauči za CNN.

On je, naglasio, prenosi CNN, da ne postoji plan da se odmah počne sa upotrebom AstraZeneke čak i bi dobila odobrenje, i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da su SAD ugovorile dovoljno vakcina od “Moderne”, “Fajzera” i “Džonsona i Džonsona”, koje u potpunosti ispunjavaju sve potrebe u imunizaciji, čak i u situaciji ako bude potrebna primena pojačivača, treće doze u nekom kasnijem periodu.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je ili starosno ograničilo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa retkim stvaranjem tromboza, a za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More