Skandalozna izjava nemačkog ambasadora u Srbiji: “Bombardovanje 1999. je bilo neophodno, morali smo da sprečimo genocid”

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC
103

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib izjavio je danas da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid na Kosovu.

Šib je za RTV rekao da je svestan da je bombardovanje Jugoslavije kontroverzno pitanje jer o tome nije bilo odluke u Savetu bezbednosti UN.

“Međutim, u tom trentuku je morala biti doneta neka odluka jer u suprotnom bi nastala humanitarna katastrofa, a cilj je bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid”, rekao je Šib.

I danas, kako kaže, 20 godina kasnije veruje da je to bila teška, ali ispravna odluka koja je nastupila tek kada su bila istrošena sva diplomatska sredstva.

U ovom trenutku je, ističe, važno da Beograd i Priština nastave dijalog koji će dovesti do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

“Činjenica je da Kosovo sada ima novog premijera i predsednika i sada je teren pripremljen za nastavak dijaloga o normalizaciji. Svi su saglasni da se mora rešiti pitanje Kosova, i da je to na dobrobit Srbije, Kosova i celog regiona”, rekao je Šib.

Upitan da li će Srbija moći da računa na podršku Nemačke u evrointegracijama ukoliko Beograd nastavi da odbija da prizna tzv. Kosovo, Šib je odgovorio da je to “hipotetičko pitanje”, ali da ne bi mogao da bude toliko pesimističan.

Mirović: Izjava Šiba nije diplomatska, mora se reagovati

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović ocenio je večeras da izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine nije diplomatska i da ne priliči ambasadoru u jednoj suverenoj zemlji, te da se na nju mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama.

Šib je za RTV rekao da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine bilo neophodno kako bi se sprečili humanitarna katastrofa i “genocid na Kosovu”.

“Izjava nemačkog ambasadora Tomasa Šiba za RTV nije diplomatska, nije istinita, nije razumna (trebalo sprečiti navodnu humanitarnu katastrofu i izmišljeni genocid bombardovanjem), ne priliči statusu ambasadora u suverenoj zemlji. Jednostavno, smatram da se na ovakvu izjavu mora reagovati u skladu sa odgovarajućim principima i konvencijama”, napisao je Mirović na Instagramu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More