BROJ OBOLELIH MANJI, ALI I DALJE VISOK! Pozitivno 3.625, preminuo 41 pacijent

FOTO: TANJUG/ TANJA VALIC/ bg
41

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 16.055 osoba, od kojih je pozitivno 3.625 dok je, nažalost, 41 osoba preminula.

Podsetimo, juče smo imali 3.615 zaraženih od 15.904 testiranih osoba, od kojih su, nažalost, 42 osobe preminulo. Prema jučerašnjim podacima, na respiratorima su bila 267 pacijenta.

Nemački stručnjaci UPOZORILI: Korona virus se nije umorio, već je mutacijom postao opasniji

 

U prošlog četvrtka bilo je 4.810 zaraženih, što znači da je broj zaraženih danas manji za 1.185.

Dosadašnji korona rekordi: najviše pozitivnih u jednom danu – 7.999, najviše ljudi na respiratorima – 353, najviše testiranih – 22.837 i najviše preminuih – 69.

U Kliničko-bolničkom centru “Dragiša Mišović” najkritičniji pacijent, sa obostranom upalom pluća, ima samo 15 godina, a najmlađi pacijent je star osam dana. Iz te bolnice navode da deca i adolescenti imaju nešto teže kliničke slike nego prošle godine, a da se primećuje da je faktor rizika kod najmlađih bolesnika gojaznost.

Kakve su klinčke slike i simptomi kod najmlađih kovid pacijenata?

Srbija sprema serološki test na antitela, primećuje korona virus u ranoj fazi

– Dugotrajna temperatura, duže od pet dana, nekada i visoka, preko 39 do 40, koju je jako teško smiriti i normalizovati. Kašalj, suv, onako, u početku deluje kao da to nije neki strašan i problematičan kašalj, ali se on i pojačava, pa ih uznemirava u dnevnim aktivnostima u snu u toku noći i jedan broj tih adolescenata se žali na osećaj otežanog disanja, imaju neko stezanje u grudima, imaju propratni respiratorni simptom koji je uvek znak već malo odmakle kliničke slike – istakla je pedijatar i pulmolog u KBC “Dr Dragiša Mišović”, prof. dr Zorica Živković.

U Srbiji je do sada dve doze vakcine protiv virusa korona primilo više od 1.130.000 građana i ako imunizacija bude nastavljena istim tempom to će omogućiti mirno leto, rekao je državni sekretar Ministarstva zdrvlja Srbije Mirsad Đerlek.

Izvor Blic
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More