Francuzi najavili promene u prodaji pića, kupcima alkohola biće nuđen i alko-test!

foto: Pixabay
28

Od 1. jula, „prodajna mesta alkoholnih pića za poneti i preko Interneta“ nudiće “alkotestove” (etilotest) na prodaju što će biti obaveza, prenosi BFMTV. Često je lakše pronaći alkohol nego test da biste utvrdili da li ste sposobni za vožnju nakon konzumiranja alkoholnih pića. Ali od 01.jula sve se menja.

Od 1. jula 2021. „ustanove za prodaju alkoholnih pića moraće da prodaju i merače za merenje alkohola u krvi u blizini reona sa najvećom količinom alkoholnih pića (ili pored kase)“, ukazuje ove srede u saopštenju institucije “Bezbednost na putevima”, precizirajući da se “ova obaveza odnosi i na mesta prodaje alkoholnih pića preko interneta”.

Francuski vinogradari svećama spasli čokote loze od zime i mraza!

 

Mera zabeležena u uredbi od 30. marta 2021. godine „koja se odnosi na uslove prodaje uređaja koji omogućavaju otkrivanje alkoholne impregnacije u objektima za poneti“ i koja je bila deo predloga koje je u 2018. godini zadržao Međuresorni komitet za bezbednost na putevima (IRB) .

„Stoga dotične ustanove imaju tri meseca da puste u prodaju trajne etilotestere koji omogućavaju samopregled nivoa alkohola u krvi“, rezimira se u saopštenju za javnost, podsećajući na trenutno ograničenje od 0,25 mg/L izdahnutog vazduha i 0,10 mg/L izdahnutog vazduh za probne dozvole.

U tekstu se precizira da će ove ustanove morati da nude hemijske alkotestre „obavezno i kao moguću dopunu elektronskim alkotesterima“ (sa zahtevima utvrđenim uredbom od 29. juna 2015. i 1. septembra 2008.), sa minimalnim zalihama od 10 ili 25 alkotestova, „fiksirani prema veličini reona za alkohol“.

Ova zaliha ne sme biti „manja od 25 za objekte za piće u kojima je linearna dužina svih polica koje nude alkoholna pića veća od 20 linearnih metara i manja od 10 za ostale objekte za piće i lokacije za prodaju alkoholnih pića u skladu“, navodi se u uredbi 30. marta 2021.

Dotična preduzeća „takođe će morati da poštuju obavezu informisanja o važnosti samotestirqnjq“, sa „preventivnim plakatom koji ukazuje da se prodaju alkoholni testovi“ koji će biti postavljen „u neposrednoj blizini svakog reona koji predstavlja alkoholna pića“ . Za veb lokacije za onlajn prodaju, „natpis se mora pojaviti na stranici za plaćanje na fiksni i trajno vidljiv način“.

Od 1. jula, u slučaju da se krše ove odredbe naravno postojaće kazne: uredba predviđa novčanu kaznu četvrte klase od 675 evra do 1.875 evra u slučaju povećane fiksne kazne.

Ova mera pogođa skoro 50.000 operatera, trgovaca vinom, hipermarketa, supermarketa i prehrambenih prodavnica. S druge strane, privatni vlasnici koji nude pića iz sopstvene proizvodnje i privremeni objekti za piće, kao što su sajmovi i izložbe, izuzeti su jer ne podležu ovoj uredbi.

Izvor ssup.fr
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More