Sajber stručnjaci: Lažni kovid pasoši se prodaju za bagatelu!

foto: Unsplash
257

Lažni kovid pasoši se prodaju preko interneta po bagatelnim cenama u velikoj prevari koja je alarmirala vlasti brojnih država koje žele da ožive putovanja i ekonomije, ocenili su sajber stručnjaci.

Od Islanda do Izraela, brojne države su počele da ukidaju restriktivne mere prilikom prelaska granica za ljude koji mogu da dokažu da su vakcinisani.

“Ljudi pokušavaju da zaobiđu pravila praveći lažne dokumente, pritom stavljajući živote drugih u rizik”, rekao je za Rojters Benu Arora, osnivač sajber obaveštajne kompanije “Sajbl”.

Kako će izgledati kovid pasoši i kako će digitalna potvrda o vakcinaciji olakšati putovanja?

 

On je dodao da su njegove kolege i on videli mnoštvo sajtova na dark vebu gde se prodaju lažna dokumenta “po ceni kikirikija”.

Dark veb je deo intrneta koji se nalazi van alatki za pretragu, gde su korisnici uglavnom anonimni i uglavnom transakcije obavljaju putem kriptovaluta kao što je bitkoin.

Lažni dokumenti o vakcinaciji se mogu kupiti za 12 dolara, dodao je Arora, rekavši da se broj prodavaca povećao otkako su se pojavili krajem februara na dark vebu.

“KOVID PASOŠI za sada nisu DOBRODOŠLI”, šef kancelarije SZO u Srbiji otkrio razloge za ovakav stav

 

Oded Vanunu iz sajber-sekjuriti kompanije “Ček Point” je izjavio da su istraživači u kompaniji utvrdili postojanje brojnih reklama na dark vebu u kojima se nude dokumenta koja su navodno izdata u SAD, Rusiji i ostalim zemljama.

“Velika je potražnja za ovim lažnim papirima”, naglasio je Vanunu.

Lažnjaci su se takođe pojavili na regularnim sajtovima i raznim platformama, kazao je Čad Anderson, visoki bezbednosni onlajn istraživac u kompaniji “DomejnTuls”.

Prošle nedelje, 45 državnih tužilaca iz SAD je potpisalo pismo u kojem pozivaju rukovodstvo Tvitera, Ibeja i Šopifaja da preuzmu hitne akcije i spreče prodaju lažnih podataka na njihovim platformama.

Ibej je saopštio da je preuzeo značajne korake da blokira i brzo ukloni lažne dokumente koji ugrožavaju zdravlje ljudi, dok Tviter i Šopifaj još nisu ništa komentarisali.

Dan ranije, FBI je apelovao na ljude da ne kače fotografije dokumenata o vakcinaciji na društvenim medijama, upozorivši da mogu biti zloupotrebljene i falsifikovane.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More