Ðurić: SAD nas vide kao lidera regiona u borbi sa kovidom

48

Zvaničnici SAD na Srbiju gledaju sa velikim poštovanjem i doživljavaju je kao lidera u ovom delu Evrope koji se ozbiljno suočio sa korona virusom, izjavio je ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić.

Govoreći o imunizaciji u Americi, on je za TV Vesti rekao da je ona dobila na brzini, jer se dnevno vakciniše između dva i po i čak više od tri miliona ljudi, te da će na leto biti zaokružena.

Naveo je da postoji problem koji se sastoji u tome što jedan deo stanovništva osporava značaj vakcine, pa političari pozivaju građane da se vakcinišu.

“Proces imunizacije u Srbiji je ovde pozitivno ođeknuo. Kada razgovarate sa zvaničnicima SAD i kažete da ste iz Srbije, oni kažu: ”Vi dolazite iz zemlje koja je lider u tom delu Evrope i to govori o vašem ozbiljnom odnosu prema ovom problemu””, rekao je Ðurić.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, istakao je da je Srbija opredeljena za dijalog.

Prema njegovim rečima, Kosovo i Metohija je jedna od tema gde ne postoji poklapanje stavova Srbije i SAD.

“Veoma je značajno da mi danas, možemo da kažemo da predstavljamo zemlju koja je čvrsto opredeljena za dijalog”, rekao je on.

Naglasio je da se trudi da razgovara s onima koji tradicionalno nisu na strani Srbije, kao i da polako dolazi do smene generacija.

“Trudim se da razgovaram s onima koji nam tradicionalno nisu naklonjeni, paralelno s radom sa novim ljudima koji polako smenjuju ove koji su bili devedesetih”, istakao je Ðurić.

Dodao je da je Srbija sada, jedna nova Srbija “koja ruši zidove između bivših zemalja” i da se on trudi da sa predstavnicima naše dijaspore radi na izgradnji infrastrukture za budući uticaj i relacije Srbije i SAD.

“Ovo čime se danas bavimo u Vašingtonu je dugoročno ulaganje u našu decu i budućnost Srbije”, naglasio je Đurić za TV Vesti.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More