Dr Tiodorović: Treba da razmišljamo o benefitima za vakcinisane

FOTO: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg
64

Član Kriznog štava dr Branislav Tiodorović istakao je danas da treba razmišljati o određenim benefitima za osobe koje su dobile dve doze vakcine protiv korona virusa.

Tiodorović je, na pitanje da li bi Krizni štab podržao ideju da građani koji su se vakcinisali idu na mesta na kojima su veća okupljanja, kazao da Srbija nije pusto ostrvo I da prati šta se dešava u Evropi I svetu.

On je podsetio da Izrael i Velika Britanija, koje imaju izuzetno dobre podatke, to već čine.

„Moramo razmišljati o tome da dobiju benefite oni koji dobiju dve doze vakcine. Treba da razmišljamo o određenim benefitima. Ali to je pitanje etike, za pravnike”, kazao je Tiodorović.

On je ukazao da treba videti da li obezbediti da na stadion mogu da uđu oni koji su vakcinisani sa dve doze, ali i oni koji nisu, uz PCR test.

 

Član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović saopštio je danas da je situacija oko kovida još uvek vanredna, ali da postoje poboljšanja, koja bi mogla da omoguće od ponedeljka ponovno otvaranje tržnih centara, a od 19. aprila povratak đaka u škole, a dodao je da, ako se nastavi aktuelni trend vakcinacije za mesec i po može biti uspostavljen kolektivni imunitet.

Tiodorović je, posle današnje sednice Kriznog štaba, kazao da se uočava blaga tendencija smanjenja broja novopotvrđenih slučajeva oboljenja, da se uočava da se odnos između prijema i otpusta u Kovid bolnicama kreće polako u korist otpusta, te da se smanjuje broj prvih pregleda u kovid ambulantama.

“Međutim naše kovid bolnice su i dalje pune i pod velikim opterećenjem. Ali ako bi se nastavila dinamika poslednja dva tri dana, što očekujemo, može se razmišljati o određenim postupcima koji će omogućiti da neke od mera mogu biti popuštene. Mislim tu pre svega o tome da tržni centri mogu početi da rade od ponedeljka pod pretpostavkom da se tendencija nastavi. Ugostiteljski objekti sa izlaskom na baštu moćiće da rade, ali ostaju zatvoreni delovi ugostiteljskih objekata na zatvorenom prostoru”, rekao je on.

Tidorović je istakao da je I vreme da se onlajn nastava svede samo na lokalne procene o mogućim žarištima, a da od 19. aprila počnu škole da funkcionišu po sistemu kao I pre toga.

Istakao je da akcenat ostaje dalje na merama, i da se sve mere koje su poznate moraju poštovati od nošenja maski, čak i na otvorenom ako ste blizu, u razgovoru, u gužvi maska je ta koja će vas zaštititi.

U zatvorenom, podseća, maska je obavezna, kao I fizička distanca I dezinfekcija.

Tiodorović je konstatovao da se vakcinacija odlično odvija poslednja dva do tri dana i da očekuje da će se nastaviti tako.

“Odziv je izuzetno dobar. Rešenje cele situacije, uz poštovanje mera, je što veći obuhvat vakcinacijom u najkraćem vremenu, kako bi se sprečilo širenje mutacija”, objasnio je on.

“Moramo biti realni.Mi smo možda najbolji u Evropi po tome koliko obezbeđujemo vrsta vakcina i po odzivu stanovništva, ali ne zavisi samo od nas, već I od isporuka koliko ćemo dobijati nadalje vakcine. Nadamo se da ćemo ovaj dobar trend nastaviti, da ćemo imati razumevanje proizvođača i imati dogovorenu dinamiku”, rekao je on dodajući da bi time za mesec I po dana mogli dostići kolektivni imunitet stanovništva.

Ima mesta optimizmu, poručio je on izrazivši nadu da će se smanjiti i broj letalnih slučajeva oboljenja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More