Porodica, kolege, prijatelji na komemoraciji Tozovcu: “Bio si i ostao do kraja čovek radosti, ljubavi, pesme”

Foto: PrintScreen/YouTube
436

Porodica, kolege, prijatelji i poštovaoci oprostili su se danas od Predraga Živkovića Tozovca na komemoraciji koja je upriličena u Kombank dvorani povodom smrti barda srpske narodne muzike.

Brojne kolege došle su Kombank dvoranu da se oproste od Tozovca i odaju mu počast, a među njima su Željko Joksimović, Neda Ukraden, Snežana Babić, Ana Bekuta, Merima Njegomir, Saša Matić i mnogi drugi.

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Živorad Žika Ajdačić, generalni sekretar kulturne zajednice Srbije predložio je da se na državnom nivou ustanovi nagrada “Predrag Živković Tozovac”, navodeći da “nema političara ni javne ličnosti koja nije cenila Tozovca”.

Lepa Lukić zaplakala je kad je videla fotografije koje su se ređale iz mladosti.

Na velikom platnu Kombank dvorane, naime, emitovani su veliki hitovi Predraga Živkovića Tozovca kao što su “Jesen u mom sokaku” i “Prazna čaša na mom stolu”.

“Tozovac je bio pevač, muzičar, voditelj, mnogo bolji od profesionalaca, poeta”, rekao je harmonikaš Ljubiša Pavković i veliki prijatelj pevača.

Od Tozovca su se oprostili i njegov kum Ratko Rađenović i harmonikaš Miša Mijatović.

“Tozovac je bio zvezda vodilja za sve koji su se bavili muzikom u Kraljevu. Bio je moj idol, brinuo je o nama. Zvali smo ga Bata Toza” kazao je Mijatović.

Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila od posledica korona virusa,a biće sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Emotivan govor na komemoraciji Predragu Živkoviću Tozovcu održao je njegov kum Ratko Rađenović.

– Voljeni kume, supružniče, oče, saputniče. Govoriću jezikom tvoje majke Budimke, koju si neizmerno voleo, a prerano izgubio. Bio si i ostao do kraja čovek radosti, ljubavi, pesme. Tvoja duša je beskrajno čista, nikada u mom nemirnom životu nisam upoznao takvu ljudsku gromadu. Voleo si život više od svih nas. Čekali smo zore, kako pesnik Dobrica Erić kaže, tamo gde Dunav grli Savu, nizvodno od Ade Ciganlije. Šta da se kaže za tvoje legendarne koncerte, pozvao si publiku: “Zapevajmo zajedno”. To nikad niko nije uradio, spojio si scenu i publiku, bilo je horsko pevanje, to je mogao samo jedan jedini, neponovljivi i legendarni Tozovac – rekao je pevačev kum Ratko, piše Blic.

– Voleo si golubove, čuvao ih i hranio. Putujemo i mi prema tebi, čekaj nas, mi ćemo sigurno doći. Najveću prazninu imaće tvoja životna saputnica Mima, unuci, pobratimi, kolege, prijatelji, znani i neznani. Narod te je voleo jer si mu darovao ljubav, pesmu i radost. Neka ti je večna slava i veliko hvala, nestvarni čoveče. Oprostiću se pesmom koju si mnogo voleo, “Molitva za stare prijatelje” – govorio je Ratko Rađenović, dok su se u sali čuli jecaji.

Emilija Mima, udovica legendarnog Tozovca, sve vreme je tokom komemoracije plakala, a kada bi ustajala da primi saučešće od priustnih koji su joj prilazili, ona je jedva stajala na nogama od tuge i bola.

Brojne kolege došle su da se oproste od Tozovca i odaju mu počast, a među njima su, pored Lepe Lukić, i Željko Joksimović, Neda Ukraden, Snežana Babić Sneki, Ana Bekuta, Merima Njegomir, Saša Matić i mnogi drugi.

Predrag Živković Tozovac preminuo je 6. aprila u 85. godini, od posledica korona virusa, a danas u 15 sati biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More