Svetski mediji o princu Filipu: Imao uticaja, kraljici pružao snagu i utočište

Foto: Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File
101

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete Druge bio je jedna od najuticajnijih figura u kraljevskoj porodici tokom više od 70 godina, navodi Rojters i podseća na kraljičinu izjavu da je u Filipu uvek imala snagu i utočiste.

Vojvoda od Edinburga je bio uz Elizabetu Drugu tokom njene 69-godišnje vladavine, najduže u britanskoj istoriji, tokom koje je bio poznat po čvrstom, zdravom životnom stavu, ocenio je Rojters.

Grčki princ je oženio Elizabetu 1947. godine igrajući ključnu ulogu u modernizaciji monarhije u periodu posle Drugog svetskog rata.

U Bakingemskoj palati je bio jedna od ključnih figura kojoj se kraljica mogla poveriti i verovati, dodaje se u tekstu britanske novinske agencije.

“On je bio, vrlo prosto, moja snaga i utočište svih ovih godina”, rekla je Elizabeta u govoru povodom obeležavanja 50 godina od njihovog venčanja, 1997. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/John Stillwell, Pool, File

Nekadašnji oficir mornarice, princ Filip će ostati upamćen po tome što je bio vrlo markantna javna ličnost.

Otvoren i naprasit, Filip je živeo u senci žene koju je oženio u Vestminsterskoj opatiji 1947. godine i uvek je bio korak iza kraljice, na hiljadama javnih ceremonija tokom njene vladavine.

Filip je često bio kritikovan zbog svog držanja, a ponekad i zbog grubih primedbi, ali prijatelji kraljevske porodice kažu da je Elizabeti donosio duhovitost, inteligenciju, kao i veliku energiju monarhiji.

“Ja, cela njegova porodica, moja, i ostale države, duguju mu mnogo više nego što je on bio spreman da prihvati”, rekla je Elizabeta jednom prilikom.

Ako je uopšte gajio frustracije u bračnom životu, nikada to nije pokazivao javno, dodaje Rojters.

Međutim, u njegovom intervjuu za Bi-Bi-Si povodom obeležavanja njegovog 90. rođendana, otkrio je da je na početku braka imao probleme da pronađe svoju ulogu.

Foto: Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP, File

“Nije bilo presedana. Kada bih pitao nekoga: ”Šta očekujete od mene da uradim?”, gledali su me belo – nisu imali ideju, niko nije imao nešto da kaže”, prisetio se Filip.

Filip će ostati upamćen i po tome što je reformisao Bakingemsku palatu i pokušao da iskoristi sve veći uticaj televizije da oslika kraljevski uticaj.

Kraljevski par ima četvoro dece – Čarsla (1948), Anu 1950, Endruja (1960 ) i Edvarda (1964).

Preminuo britanski princ Filip, oglasila se Bakingemska palata

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More