Austrijska novinarka dolazi u Beograd da se vakciniše, a MAJKA joj je prevela formular koji je na ĆIRILICI

Foto: Heute facebook/printscreen
371

U Austriji vlada nestašica vakcina protiv korona virusa, tvrde tamošnji mediji i ističu da “ono čega je ima malo tamo, u Srbiji ima u izobilju”.

“Vakcinišem se u Srbiji” – glavni je naslov današnjih novina Austrijskog lista “Heute”.

Austrijski list Heute istakao je uspeh Srbije u borbi sa koronavirusom, a njihova sagovornica Amra Durić kao jedinu moguću prepreku videla je nepoznavanje ćiriličnog pisma, oko kojeg joj je pomogla majka, ali i gugl prevodilac.

Foto: Heute facebook/printscreen

– Besplatno sam se prijavila preko sajta euprava.gov.rs. Formular za registraciju se popunjava onlajn, ali njega ima samo na čirilici. Moja majka mi je prevela, ali ako nemate mati koja zna ćirilično pismo, možete da iskoristite prevodioca na “Guglu”, on radi. Pored unošenja ličnih podataka kao što su ime, prezime, mesto stanovanja, i-mejl adrese i broja pasoša, pitaju vas da li imate alergiju ili da li ste oboleli od nečega – navodi Amra u tekstu.

– Umesto da čekam vakcinaciju u Beču, prijavila sam se u Srbiji – kaže sagovornica. Ona ističe da onoga čega Austriji nedostaje (vakcina) u Srbiji ima u izobilju i to ne samo za Srbe već i za strance, a kao posebno neverovatnu činjenicu pominje da prilikom vakcinacije može da se bira od kojeg proizvođača će se vakcinu uzeti.

 – Pored unosa ličnih podataka poput: imena, mesta prebivališta, imejla i broja pasoša, ispituju se i poznate alergije i bolesti. Tada možete da izaberete gde u Srbiji želite da se vakcinišete. Ja sam izabrala Beograd. Vreme leta od Beča do srpske prestonice je oko sat vremena. U drugom polju možete odabrati vakcinu. Dostupne su: AstraZeneka, Fajzer, Sinofarm, Sputnjik Ve i Moderna – rekla je Amra objašnjavajući postupak prijave za vakcinaciju.

Trenutno čeka da joj jave termin vakcinacije

– Manje od minuta nakon što sam popunila obrazac, primila sam e-poruku sa potvrdom da sam prijavljena. Napisala sam da želim da se vakcinišem što pre i sada čekam poziv – zaključila je.

Podsećanja radi, austrijska državna televizija (ORF) emitovala je juče specijalnu reportažu o Srbiji, u kojoj predstavlja našu zemlju kao “raj za vakcine”, zemlju uspešniju od EU po pitanju vakcinacije.

 

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More