Penzioneri u Srbiji manje ugroženi nego u Švajcarskoj

Foto/Unsplash/Val Vesa
180

LUKSEMBURG – Penzionerima u Evropi preti siromaštvo i sve je veći broj onih koji su na ivici egzistencije, pokazuju podaci Eurostata, kancelarije EU zadužene za statistiku.

Prema njihovoj analizi za 2017. godinu, te godine je čak 14,2 odsto evropskih penzionera bilo na na granici siromaštva, dok je 2013. broj ugroženih penzionera na teritoriji cele Evrope iznosio samo 12,6 odsto.

U Srbiji, prema tim podacima, oko 17,5 odsto penzionera na ivici siromaštva, dok je najveći procenat u Estoniji – 46,1 odsto, a veliki broj starijih građana koji su ugroženi imaju i velike ekonomije poput Velike Britanije (19,1 odsto) i Nemacke (17,5 odsto).

Prema analizi Eurostata, u Turskoj je najmanji procenat penzionera kojima preti siromaštvo, samo 4,9 odsto, prenosi B92.net.

U zemljama regiona, siromaštvo među najstarijim sugrađanima najizraženije je u Hrvatskoj – njih 24,5 odsto. Od Srbije je bolja Sloveniji gde je njih 15,9 odsto ugroženo, dok je u Makedoniji samo 7,1 procenata na ivici siromaštva.

Kako se navodi u analizi Eurostata, u Letoniji, na ivici siromaštva nalazi se cak 43,7 penzionera, Švajcarskoj 26 odsto (odnosi se na 2016. godinu), Bugarskoj 32,4 odsto.

Prilikom obračunavanja uzima se nekoliko parametara. Kako se navodi, osoba je na ivici siromaštva ako je njen ekvivalentni raspoloživi dohodak manji od 60 odsto srednje vrednosti (mediana) nacionalnog ekvivalentnog raspoloživog dohotka.

Ekvivalentni raspoloživi dohodak je ukupni dohodak domaćinstva, nakon oporezivanja i drugih odbitaka, koji je raspoloživ za potrošnju ili uštedu, podeljen sa brojem clanova domacinstva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More