Ilon MASK ugradio ČIP u mozak majmuna, naučio da igra igricu koristeći samo svoj UM! (VIDEO)

Eksperimenti već počeli, MILIJARDER želi da ČOVEČANSTVO spoji sa VEŠTAČKOM INTELIGENCIJOM!

Foto: youtube/printscreen
790

Kompanija milijardera Ilona Maska Neuralink , koja se bavi povezivjem mozga sa kompjuterom, objavila je video snimak na kojem majmun sa ugrađnim čipovima igra video igru koristeći samo um.

U trominutnom snimku vidi se kako Pejdžer, mužjak makaki majmuna kome su čipovi ugrađeni u obe strane mozga, igra igricu “Majnd pong”, a džojstik pomera samo razmišljajući o tome kako ruku pomera na gore ili na dole.

Mask je na Tviteru objasnio da će prvi proizvod Neuralinka omogućiti paralizovanoj osobi da koristi pametni telefon svojim umom brže nego što ga ostali koriste uz pomoć prstiju.

“Buduće verzije će omogućiti preusmeravanje signala sa neuralinkova na neuralinke u telesnim senzornim neuronima, pa će, na primer, paraplegičari moći ponovo da hodaju”, navedeno je u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Pejdžer je posle šest ndellja treninga naučio da igra igricu iz 70-tigodina koristeci džojstik.

Neuralnik je tokom tog procesa snimao informacije o tome koji neuroni kontrolišu određene pokrete, nakon čega je džojstik isključen, a majmun ostavljen da kontroliše igru samo svojim umom.

Prošle godine Neuralink je izveo demonstraciju sa svinjom, ali je utvrđeno da makakiji imaju homologiju mozga i sposobnosti ponašanja sličniju ljudima.

Kompanija sa sedištem u San Francisku osnovana 2016. godine, namerava da razvije bežične moždane implante koj bi pomogli u lečenju nerološki stanja, kao što su Alćajmerova bolest ili povrede kičmene moždine.

Kompanija ističe da želi da spoji čovečanstvo sa veštačkim inteligencijom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More