Radnik na fejsbuku komentarisao zagađenje železare u kojoj radi pa dobio otkaz, ministar lično intervenisao

Foto: Pixabay
30

Ministar u italijanskoj vladi za rad Andrea Orlando lično je intervenisao i taži objašnjeje od rukovodstva železare u Tarantu zbog skandala koji je nastao nakon što je jedan radnik otpušten zbog svog komentara na društvenim mrežama, piše list “Il Fato kotidijano”.

O slučaju pišu i drugi mediji, političke stranke oštro osuđuju, a sindikati protestuju.

Radnik Raikardo Kastelo je otpušten iz železare jer je na svom Fejsbuk profilu preporučio da se gleda TV serija koja govori o šsteti, zagađenju koju rad železare nanosi okolini.

Sindikati su ocenili da se radi “o nečuvenom napadu na demokratiju, slobodu govora i izražavanja”, član parlamanta iz stranke Zeleni najavljuje žalbu Evropskoj uniji, a i političke stranke protestuju.

Otpušteni radnik najavljuje sudsku tužbu, a ministar za rad Orlando je telefonom pozvao direktorku železare i tražio objašnjenje.

Železara u Tarantu je jedna od najvećih u Evropi, a od pre nekoliko godina je u vlasništvu indijskog bogataša Mitila.

Izvor je višegodišnjih problema vlade i stanovnika, sa jedne, i vlasnika, sa druge strane.

Stanovnici Taranta i okoline tvrde da zbog otrovnih gasova iz železare, iznad prosečno obolevaju od malignih obolenja.

U traženju rešenja ključno je pitanje je da li se opredeliti za zdravalje ili za radno mesto, jer najveći deo građana Taranta su zaposleni u železari koja im daje hleb, ali ih i ubija, podseća list.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More