Stručnjaci upozoravaju na situaciju u Brazilu, lekari ističu da bi mogla biti umanjena na jedan način

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres
198

Brazil je na drugom mestu u svetu po broju umrlih od korona virusa, a domaći stručnjaci upozoravaju da će vrhunac trenutnog talasa epidemije biti tek za nekoliko sedmica.

Brzo širenje varijante korona virusa koja je prvi put otkrivena u Brazilu glavni je razlog za zabrinutost širom sveta, piše BBC.

Predsednik Žair Bolsonaro od početka je umanjivao opasnost od korona virusa, ali sada se usredsredio na nacionalnu akciju vakcinacije, za koju njegovi kritičari kažu da je zakasnila.

Brazil ima najviše umrlih od korona virusa u Latinskoj Americi, a poslednjih sedmica jedna od četiri prijavljene smrti od korone u svetu je u Brazilu.

Doktor Migel Nikolelis, brazilski profesor neurobiologije, kaže da su bolnice u zemlji u kolapsu i da je to prvi put u istoriji da se javni zdravstveni sistem urušava.

On ističe da bi situacija mogla da bude ublažena, ako bi bile nabavljene veće količine vakcina.

Nikolelis ističe da je Brazil ne samo epicentar pandemije u celom svetu, već da predstavlja pretnju ukupnim naporima međunarodne zajednice da kontroliše pandemiju.

Mikrobiolog Natalija Pasternak smatra da Brazil ima dobar program imunizacije, jedan od najboljih na svetu, ali da nema vakcine. Do kraja marta Brazil je dobio samo oko polovine od planiranih 46 miliona doza vakcina.

Brazilski institut za javno zdravlje Fiocruz saopštio je da je otkrio 92 varijante korona virusa u zemlji, od kojih je najopasnija varijanta P.1, koja je izazvala zabrinutost, jer se smatra da je mnogo zaraznija od izvornog soja virusa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More