Japan razmišlja da uvede četiri radna dana nedeljno, a ovo su razlozi

Foto: Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko
106

Japan razmišlja da uvede radnu nedelju od četiri dana kako bi poboljšao kvalitet života ljudi, saopštili su zvaničnici. Nadaju se da će ova šema takođe unaprediti i turizam u zemlji koja se bori sa pandemijom koronavirusa i koja je već dobro poznata po teškom radu i nepreglednim radnim satima, prenosi Blic.rs.

Katsunobu Kato, šef kabineta japanskog premijera, kazao je da razmišlja o uvođenju tri slobodna radna dana nedeljno, odnosno, o produženom vikendu, prenosi Kurir.

Važno je promovisati različite radne stilove kako bi se balansirao život i posao, rekao je.

Osim toga, Japanci će sami moći da odluče koja tri dana će im biti slobodna. Kato je istakao da bi tokom ta tri dana građani mogli da se posvete deci, starijima ili zdravlju.

Nadaju se da bi Japanci mogli više da putuju, što će pomoći domaći turizam, ali i da se duže zadržavaju na određenim poslovima, umesto da često daju otkaze, prenosi Dejli mejl.

Japanska divizija Majkrosofta nedavno je objavila rezultate probnog eksperimenta sa četvorodnevom radnom nedeljom, a ono što jeste iznenađujuće jeste da je produktivnost skočila čak 40 odsto.

Sa druge strane, pojedinci smatraju da bi tri slobodna dana nedeljno mogla da dovedu do smanjivanja plata, a da bi poslodavci mogli da povećaju broj radnih sati tokom preostalih radnih dana.

Izvor Blic.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More