Srpski ambasador u SAD o Remziju Klarku: Zaostavština časnog čoveka nastaviće da živi (FOTO)

Foto: Tanjug/ AP Photo/Dave Pickoff
168

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić uputio je večeras izraze najdubljeg saučešća svima koji žale zbog smrti nekadašnjeg američkog državnog pravobranioca i velikog borca za ljudska prava širom sveta, Remzija Klarka.

Ðurić je na Tviteru ocenio da će zaostavština tako “časnog čoveka” nastaviti da živi i istakao da je Klark nosilac Sretenjskog ordena drugog stepena.

“Zaostavština tako časnog čoveka, nežnog glasa, ali žestokog zagovornika, aktiviste za ljudska prava i nosioca srpskog Sretenjskog ordena drugog stepena nastaviće da živi. Neka počiva u miru”, napisao je Đurić.


Klark, bivši visoki zvaničnik američkog ministarstva pravde u vreme administracija predsednika Džona Kenedija i Lindona Džonsona, preminuo je u 94. godini.

Preminuo Remzi Klark

Klark je na funkciji državnog pravobranioca SAD bio od 1967. do 1969. a prema pisanju “Vasington posta” i “Njujork tajmsa” preminuo je u petak na Menhetnu u Njujorku.

Važio je za velikog borca za ljudska prava, protivnika rata u Vijetnamu i kasnijih američkih vojnih intervencija, kao i NATO bombardovanja SRJ.

Klark je bio kopredsednik Međunarodnog komiteta „Slobodan Milošević”, imenovan je za počasnog doktora Beogradskog univerziteta i nosilac je Sretenjskog ordena 2. stepena.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More