Izvršni odbor nemačke CDU podržao Armina Lašeta za kandidata za kancelara

Foto: Tanjug/Michael Kappeler/dpa via AP
56

Izvršni odbor nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) podržao je danas lidera te partije Armina Lašeta za kandidata konzervativnog bloka na septembarskim izborima za novog kancelara Nemačke.

U izveštaju Rojtersa se navodi da su članovi stranačkog odbora potvrdili sposobnost Lašeta da “približava mišljenja, razvija stavove i dosledno ih zastupa”.

Pitanje kandidature dospelo je juče u prvi plan kada je Markus Zeder, lider Hrišćansko-socijalne unije Bavarske (CSU), sestrinske partije CDU, obelodanio da je spreman da se kandiduje ispred konzervativaca, ali da će to pitanje uskoro prijateljski razrešiti sa svojim rivalom Lašetom.

Pritisak je rastao da se donese brza odluka o kandidatu konzervativaca koji bi trebalo da izađe na septembarske izbore i pokuša da nasledi kancelarku Angelu Merkel koja je ranije potvrdila da ne namerava da se kandiduje za svoj peti mandat.

Kao veći partner u koaliciji CDU/CSU, izbor kanidata CDU je po svemu sudeći odlučujući, navode izvori Rojtersa u toj stranci i ukazuju da je Armin Lašet viđen kao kandidat koji će, po svemu sudeći, raditi na očuvanju političkog nasleđa Angele Merkel.

Ipak, 60-godišnji Lašet se sukobio sa Merkelovom povodom antiepidemijskih restrikcija, a popularnost koju je uživao kao premijer Severne Rajne-Vestfalije, najmnogoljudnije pokrajne u Nemačkoj, bila je kompromitovana zbog haotičnog upravljanja pandemijskom krizom.

Njegov rival iz redova CSU Markus Zeder (54) koji je podržavao Merkelovu tokom pandemije, smatra se za pronicljivog političkog operativca, ali je poznato da do sada ni jedan lider CSU nikada nije postao nemački kancelar.

Bez Merkelove su mnogi konzervativci nervozni uoči septembarskih izbora, s obzirom da ih je ona vodila u četiri izborne pobede.

Ona nije podržala eksplicitno ni jednog kandidata, ali je nagovestila da bi svoju podršku dala lideru CDU.

Generalni sekretar CDU potvrdio: Podržavamo Lašeta

Nemačka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) podržava lidera te partije Armina Lašeta kao kandidata konzervativaca za kancelara Nemačke na saveznim izborima u septembru, potvrdio je danas generalni sekretar CDU Paul Cimjak.

Cimjak je, nakon sastanka lidera CDU, rekao da Lašet uživa podršku CDU i njene bavarske sestrinske partije, Hrišćansko-socijalne unije, čiji lider, Markus Zeder takođe želi da bude kandidat konzervativaca za kancelara, prenosi Rojters.

“Postoji široko rasprostranjena podrška Arminu LAšetu kao kandidatu za kancelara u CDU i CSU”, rekao je Cimjak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lašetom.

Ranije danas Rojters je objavio, pozivajući se na neimenovane izvore iz CDU, da je izvršni odbor CDU podržao Lašeta kao kandidata konzervativaca za kancelara Nemačke na saveznim izborima u septembru.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More