Srpski i nemački lekari izveli jedinstvenu intervenciju! Po prvi put u našoj zemlji korišćene naočare za virtualnu realnost!

foto: Youtube Printscreen
82

Specijalista kičmene hirurgije iz Štutgarta Andreas Vajlman i rukovodilac Klinike za anesteziologiju kliničko bolničkog centra “Dragiša Mišović” Predrag Stevanović, izveli su, po prvi put u Srbiji, jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi, specijalnim kateterom, po principu epidurala.

Specijalista kičmene hirurgije iz Štutgarta Andreas Vajlman i rukovodilac Klinike za anesteziologiju kliničko bolničkog centra „Dragiša Mišović“ Predrag Stevanović, izveli su, po prvi put u Srbiji, jedinstvenu intervenciju uklanjanja bola u kičmi, specijalnim kateterom, po principu epidurala.

Uspeh srpskih hirurga: U Srbiji urađena prva transplantacija testisa, a druga ikada u svetu

 

Reč je o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu koji se izvodi pod lokalnom anestezijom, nakon kog se pacijent istog dana pušta iz bolnice, bez potrebe za fizikalnom terapijom. Tri takva zahvata koja su danas izvedena, početak su saradnje nemačkih i srpskih lekara na tom polju. Po prvi put, u našoj zemlji korišćene su naočare za virtualnu realnost HoloLens, što naročito olakšava posao lekara u doba pandemije koronavirusa.

„Ova nova procedura podrazumeva da se na samom kraju katetera nalazi mali balon koji, kada se postavi, rešava problem bola bez mogućih komplikacija. Glavna prednost je što možete da izvedete mehaničku dekompresiju bez otvorene operacije kako se do sada radilo. To je glavni cilj ovog zahvata i kada otvorite oštećeno tkivo, lek se može primeniti mnogo bolje, samo uz pomoć katetera. Oporavak traje samo nedelju dana, pacijent ne mora da ostane u bolnici, ne bi trebalo da se bavi sportom, recimo tokom oporavka, ali sve ostalo može da radi već sutradan“, kaže za N1 dr Vajlman.

Dr Stevanović kaže da nama nije neophodno „ne znam koliko obuke za samu intervenciju“, već da je važno osetiti kako taj kateter radi.

„Ono što smo ovde uspeli da dogovorimo, to je možda i dugoročna saradnja, opet uz pomoć firme Matler, koja nas je tu jako pomogla da u prvom zgodnom trenutku, kad se nadam da će i ovaj kovid malo da smanji, da odemo i do Štutgarta, gde možemo da vidimo i čitav spektar intervencija koje kolega Andreas radi u svojoj bolnici, koje sve koriste u terapiji i lečenju bola kod hroničnih bolnih stanja“, kaže dr Predrag Stevanović.

Izvor N1
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More