Još jedno istraživanje koje negira prethodne zebnje: Novi soj korone ipak ne izaziva teže forme bolesti

Foto: Tanjug/ AP Photo/Emrah Gurel
58

Suprotno dosadašnjem mišljenju, veoma zarazni soj korona virusa koji je prvi put detektovan u Velikoj Britaniji, tzv. britanska varijanta, ne izaziva teže forme kovida-19 koje obavezno zahtevaju hospitalizaciju ili se završavaju smrću, navodi se u studiji koja je objavljena u medicinskom časopisu Lanset.

Studijom je obuhvaćena grupa od 496 kovid pacijenata koji su primljeni u britanske bolnice u novembru i decembru prošle godine i njihovo stanje je analizirano u komparativnoj studiji sa obolelima od drugih varijanti korone, javlja Rojters a prenosi Tanjug.

Rezultati studije pokazuju da kod zaraženih sojem B.1.1.7. nije potvrđen veći rizik od teške kliničke slike i smrtnog ishoda nego kod drugih sojeva.

Britanska varijanta korona virusa poznata kao B.1.1.7. prvi put je otkrivena krajem prošle godine u Velikoj Britaniji i ubrzo je postala najrasprostranjenija u SAD, potvrđeno je u Centru za kontrolu bolesti i pevenciju SAD, navodi Rojters.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More