Očekuju rast nemačke industrije u ovoj godini a zadužili se 650 milijardi zbog zaključavanja

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
70

Nemčka savezna država, pokrajine i opštine će se, u borbi protiv korona virusa, zadužiti za 650 milijardi evra, pokazuje aktuelna studija Instituta nemačke privrede (IW).

“U zavisnosti šta će se dogoditi narednih nedelja i meseci ta brojka bi mogla biti i veća“, kaže direktor IW Mihael Hiter.

Eksperti IW smatraju da treba odustati od brzog smanjenja zaduženosti i bolje ostaviti veću mogućnost za delovanje institucije u vezi s potrebnim investicijama.

Nemački sektor industrije očekuje da će ove godine biti u znatno boljoj poziciji nego u pandemijskoj 2020. saopštilo je udruženje nemačke industrije (BDI), izdvajajući među ključnim faktorima za takvu procenu brže vakcinisanje građana.

Proizvodnja bi trebalo da “snažno poraste, za osam odsto u odnosu na prošlu godinu”, poručio je direktor BDI Zigfrid Rusvurm.

Mnoge kompanije već od početka godine primaju znatno više narudžbina, istakao je Rusvurm prilikom otvaranja virtualnog Sajma industrije u Hanoveru, prenosi Hina.

Nemačka privreda bi, prema njegovim očekivanjima, trebalo da ostvari porast od tri odsto u 2021. godini pod uslovom da ograničenja uvedena zbog pandemije korona virusa budu postepeno ukinuta do početka jeseni.

BDI zastupa interese 40 udruženja koja obuhvataju više od 100.000 kompanija.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More