Nemačka vlada traži veća ovlašćenja od Bundestaga: Da “prišrafi” neposlušne pokrajine

Foto: Tanjug/ AP Photo/Michael Probst
104

Nakon što nekoliko nemačkih pokrajina nije primenilo dogovorene mere protiv širenja trećeg talasa korona virusa, vlada u Berlinu zatražiće od Bundestaga da joj odobri privremena ovlašćenja, kako bi mogla da sprovodi lokdaun širom zemlje.

Kabinet kancelarke Angele Merkel zalaže se za hitne promene zakona o zaštiti od infekcije, kako bi se federalnoj vladi dala veća ovlašćenja da uvodi mere u određenim situacijama, prenosi Rojters.

Novi zakon, koji bi omogućio veća federalna ovlašćenja, uključujući i uvođenje policijskog časa od 21 do 05 časova, bio bi primenjivan u situacijama kada broj zaraženih na 100.000 stanovnika, tri dana za redom, prelazi 100.

Merkel:Potrebne jedinstvene mere,vlada hoće ovlašćenja

Nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je danas da je vlada odlučila da od parlamenta zatraži privremena ovlašćenja, kako bi mere protiv korona virusa mogla da nametne širom zemlje.

Merkel je, na konferenciji za novinare, istakla da je jedinstvena mera odavno neophodna i da je situacija u Nemačkoj i dalje veoma ozbiljna.

“Ne smemo zapostaviti pozive u pomoć medicinara. Potrebni smo im”, kazala je kancelarka.

Ukazala je da je dogovoreno da se mera zaključavanja primeni kada incidencija pređe nivo od 100.

Vlada u Berlinu zatražiće od Bundestaga da joj odobri privremena ovlašćenja, kako bi mogla da sprovodi lokdaun širom zemlje, nakon što nekoliko nemačkih pokrajina nije primenilo dogovorene mere protiv širenja trećeg talasa korona virusa.

Kabinet kancelarke Angele Merkel zalaže se za hitne promene zakona o zaštiti od infekcije, kako bi se federalnoj vladi dala veća ovlašćenja da uvodi mere u određenim situacijama.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More