Gastarbajter iz Austrije spasao Smederevsku Palanku

Foto: Youtube/printscreen
3,698

“U leto 2006. godine krenuo sam iz Smederevske Palanke u Austriju da bih upisao studije u Muzičkom konnzervatoriju u Insbruku. Pohaođao sam jedan semestar na odseku za udaraljke i bubnjeve, a onda sam našao dobro plaćen posao pranja sudova. Zaposlio sam se u najvećem hotelu sa 700 soba u skijaškom centru Majerhofen. Napredovao sam od pralje do menadžera za turizam u ovom planinskom mestu. Sa odličnom platom mislio sam da ću svoju budućnost da gradim u austrijskim Alpima, a ne u Smederevskoj Palanci. Uštedeo sam dosta novca i imao velike planove, ali kako nisam imao papire za stalni boravak i dozvolu za stalni posao, morao sam da posle sedam godina napustim Austriju i da se vratim kući”.

Ovim rečima je počeo Nikola Vučen, sadašnji predsednik opštine Smederevska Palanka, svoju gastarbajtersku priču. Nikola je dete oficira, koji potiče iz Kozarske Dubice. Rođen je u Smederevskoj Palanci pre 42 godine, gde je završio osnovnu školu. Politehničku srednju školu je završio na Novom Beogradu, a studije poslovne ekonomije na Univerzitetu “Union” u Beogradu. Igrao je kao mladić vaterpolo i maštao da postane reprezentativac.

“Smederevska Palanka je bila decenijama industrijska varoš sa poljoprivrednim okruženjem. Fabrika vagona “Goša”, čiji začeci datiraju iz 1926. godine, zapošljavala je većinu ljudi u opštini. Kada je “Goša” propala zbog tranzicije i krize u Jugoslaviji i opštinska privreda je pala na niske grane. Nisma toga bio svestan dok sam do 2013. godine bio na privremenom radu u Austriji. Kada sam se vratio kući, zatekao sam jako lošu situaciju u opštini, kako u gradu, tako i u selu”, priznaje nam Nikola Vučen.

Predsednik Nikola Vučen i savetnik dr Dejan Ilić

Opština sa gradom i 17 sela i ukupno 50.000 stanovnika je bila u velikim gubitcima sa više od tri milijarde dinara dugovanja. Privreda nije funkcionisala, a računi za gradsku struju i vodu su neprestano stizali. Nije bilo para da se računi plate, pa Smederevska Palanka jedno vreme nije imala ni vodu, ni stuju za javnu rasvetu. Opštinski računi su bili pod blokadom. Zaposlenima u državnim preduzećima dugovalo se 19 plata. Sem jednog pogona bivše “Goše”, drugih industrijskih preduzeća nije bilo. Većina građana je životarilo od penzija, a seljana od prodaje voća i povrća.

“Kako su se još neki moji drugivi u međuvremenu vratila sa privremenog rada u inostranstvu, odlučili smo da udružimo našu ljubav prema gradu, entuzijazam i rad da izvučemo Smederevsku Palanku iz duboke krize. Pozvali smo i poslovne ljude poreklom iz našeg kraja da investiraju u zavičaju. Tako smo dobili plantaže vinograda i vinariju. Otvorili auto-škole, ugostitelsjke firme i trogovonska preduzeća. Nismo imali čarobni štapić, već smo kao jedna od najzaostalijih komuna u Srbiji dobili i podršku države i njenih resornih ministarstava. Uz naš organizovan i planski rad krenuli smo iz dubioze ka oporavku”, priča Nikola Vučen.

On je kao kandidat Srpske napredne stranke u maju 2016. godine izabran je za zamenika predsednika Skupštine opštine Smederevska Palanka. Stekao je poverenje Palančana i potom biran za prvog čoveka opštine. Od 18. maja 2018. godine Vučen je novoizabrani predsednik Opštine Smederevska Palanka, ispred Srpske napredne stranke.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Petar Ristic (@petar__90)


“Radimo i borimo se. Gradili smo vodovod, ulice, poljopirvredu i prvu novu fabriku opreme za vozila na električni pogon. Našli smo zahvaljujući profesoru Dejanu Iliću, našem čoveku iz Nemačke, poreklom iz sela Selevac, strateškog partnera u Južnoj Koreji i pre godinu dana počeli izgradnju fabrike. Ona danas radi i zapošljava oko 300 ljudi”, kaže Vučen, koji priznaje da opština ima obezbeđenu tekući likvidnost, ali se dešava da joj povremeno računi budu blokirani.

Da bi južnokorejanska kompanija “Kyungshin Cable Europa” došla u Smederevsku Palanku, ličnim zalaganjem predsednika opštine Nikole Vučena varoš je pobedila šest evropskih država i dobila svetskog proizvođača komponenti za baterije za elektirčna vozila, koje se izvoze u Poljsku i Mađarsku.

“Gospodin Nikola je ispoljavao tako snažnu želju za saradnjom, borio se svim silama da mi dođemo u Smederevsku Palanku i ubedio nas da je to najbolje mesto za proizvodnju i izvoz. Mi smo njegovu opštinu u našim poslovnim planovima proglasili za naš prioritet i za našu ulaznicu na evropsko tržište”, rekli su nam direktori ove južnokorejanske fabrike, koja će zaposliti tokom godine ukupno 700 radnika.
Za Nikolu Vučena se sada u opštini govori da je to “gastarbajter koji je spasao Smederevsku Palanku”. Podržavaju ga njegovi građani, žitelji na radu u zemljama Evrope, ali i kolege predsednici iz opština Rača, Velika Plana i Smederevo s akojima odlino sarađuje.

“Nedostaju nam dobri putevi prema selima i prema autoputu, ali mi smo u opštini strpljivi, doći će i taj problem na red da se rešava. Trenutno potpisujemo ugovore o otkupu parcela u pet katastarskih opština Smederevska Palanka: Golobok, Ratari, Kusadak, Azanja i Bačinac, potrebnih radi izgradnje sistema za postrojenje prerade otpadnih voda. Na ovaj način, rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa, naša opština stiče mogućnost potpisivanja ugovora o investiranju sa kineskom kompanijom i Ministarstvom građevinarstva za početak radova. Nastavljamo i saradnju sa kompanijom “Kyungshin Cable Europa” iz Južne Koreje.

Nikola Vučen, u sredini i Seo Jae Keun, direktor fabrike, levo

Zajednički cilj nam je da Smedervska Palanka u narednom periodu bude sedište novih investicija i tehnologija koje ćemo zajedno sa našim prijateljima realizovati. Jedan mali grad na samo sat vremena od Beograda će u budućnosti biti prepoznatljiv po novim tehnološkim sadržajima kao i IT sektoru”, otkriva nam planove razvoja predsednik opštine Smederevska Palanka.

U ovom momentu čitava opština i grad, kao i predsednik Nikola Vučen spremaju se za svečano i zvanično otvaranje rada fabrike “Kyungshin Cable Europa”, koju će, kako je najavljeno, 24. aprila otvoriti Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.

Marko Lopušina

 

Izvor Naši u svetu

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More