Hrana, gorivo i odeća jeftiniji u BEČU i nekim gradovima NEMAČKE nego u BEOGRADU, ali zato ženska frizura košta 150 evra!

Kako to da su neke namirnice jeftinije u Beču i Nemačkoj nego u SRBIJI?!

Foto: PixaBay
394

Beograd je postao jedno od najatraktivnijih mesta za život i posao u svetu, pokazuju podaci američkog sajta za istraživanje i analizu troškova života Numbeo.

Ono što se mnogi ipak pitaju je – zašto su određeni proizvodi u Srbiji skuplji nego u Nemačkoj i Austriji? O tome je Televizija Prva razgovala sa Radojkom Nikolić, urednicom magazina Biznis i Ekonometar, čije ćerke žive u Nemačkoj i ona je često tamo a iz Beča se javio hotelijer Kenan Drljo, prenosi “B92”.

“Puter u pojedinim gradovima košta jedan evro, brašno između 37 i 46 centi, zejtin košta evro i deset – evro i dvadeset, šećer oko 56 centi, cena dugotrajnog mleka je nešto niža nego kod nas – od 50 do 80 centi. Odgovor je u tome da država subvencioniše potrošače za te artikle jer se smatra da su oni osnovni i treba da budu svima dostupni. Već je meso skuplje dva puta, hleb je dva, tri puta skuplji nego kod nas, s tim da on nije – kao kod nas – primaran u ishrani, ali tamo gde postoji tržišna konkurencija cena tih namirnica je viša nego kod nas”, kaže “Radojka Nikolić.

Foto: PrintScreen/TV Prva

Kako je Drljo dodao, u Austriji postoje stvari koje su jeftinije nego u Srbiji, ali i one koje su skuplje.

Foto: PrintScreen/TV Prva

“Hrana je malo jeftinija, uz izuzetak mesa koje je tri puta skuplje nego u Srbiji, gorivo je ovde jeftinije, kao i odeća zahvaljujući akcijama i sniženjima koji su ovde česti, ali i kozmetika i hemijski proizvodi”, kazao je.

Sve ostalo je skuplje u Austriji nego u Srbiji i to po nekoliko puta, skuplje su usluge, kazao je Drljo.

“Recimo šišanje – košta oko 30 evra, jedna ozbiljna ženska frizura košta 150 evra, bez problema. Iznajmljivanje stanova, osiguranje za automobil…, ako ogrebete auto morate računati da će vam auto-limar tražiti od 100 do 120 evra po satu a bez četiri pet sati neće vam izdati račun”, nabraja Drljo.

Više o cenama u Austriji i Nemačkoj pogledajte OVDE.

Izvor TV Prva B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More