Godfri optimista po pitanju srpsko-američkog partnerstva: Srbija je tokom pandemije bila dobar prijatelj SAD (FOTO)

FOTO: TANJUG/ RADE PRELIC/
104

Američki ambasador Entoni Godfri izjavio je danas da je veliki optimista po pitanju budućnosti srpsko-američkog partnerstva.

Godfri je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, gde se održava konferencija ”Godinu dana kasnije: Srpsko-američki odnosi u vreme korone”, istakao da je Srbija tokom pandemije bila dobar prijatelj SAD i Balkana, podsetivši na specijalne letove koje je organizovala za američke državljane, kao i na pomoć u vidu testova i distribucije vakcine.

Američki ambasador Entoni Godfri: Nove bankarske garancije za mala i srednja preduzeća u Srbiji

 

“Amerika takođe produbljuje svoju posvećenost Srbiji”, rekao je Godfri.

Američki ambasador je podsetio i na sporazum koji je potpisao sa ministrom finansija Sinišom Malim o podsticanju investicija, čime su stvoreni uslovi za početak aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC).

On je dodao da se sa srpskim Ministarstvom finansija radi na paketu zajmova i bankarskih garancija u vrednosti od milijardu dolara podrške malim i srednjim preduzećima u Srbiji tokom pandemije.

Godfri je naveo da je sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja potpisan sporazum o nastavku naučnog i tehnološkog partnerstva za narednih 10 godina.

Posebno se, kaže, ponosi što se sa Ministarstvom rudarstva i energetike koje vodi Zorana Mihajlović radi na daljem razvoju mogućosti za investiranje u sferi rudarstva, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

“Otvorene su ogromne mogućnosti da radimo zajendo”, istakao je Godfri.

On je podestio a Srbija i SAD obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je na konferenciji da su odnosi Srbije i SAD od ogromnog značaja za našu zemlju i podsetila da su odnosi uspostavljeni još 1882.godine.

Godfri tražio blagoslov od srpskog patrijarha za unapređenje odnosa Srbije i SAD (VIDEO)

 

“Mislim da je naša obaveza da ih jos više produbimo, da zajednički na ovim prostorima pokažemo koliko nam je važno da se razvija Srbija, ali i ceo region”, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je navela da se u vreme pandemije korona virusa, odnosno u vreme krize, najviše vide prijatelji, te ocenila da su SAD prijatelj Srbiji, kao što je Srbija prijatelj SAD.

Potpredsednica Vlade je podsetila da su ponovo uspostavljeni letovi između Beograda i Njujorka, kao i na Vašingtonski sporazum, izgradnju Moravskog koridora, Memorandum o infrastrukturi.

Mihajlovićeva je poručila da obe zemlje treba da rade na tome da imaju strateški sporazum o saradnji.

Osnivač Kongres srpsko-američkog prijateljstva, Vladimir Marinković, rekao je da postoje stalni napori da se unaprede bilateralni odnosi dve zemlje, iako se vodi bitka sa kovidom 19.

On je ocenio da su odnosi između Srbije i SAD “veoma živi” i podsetio na potpisivanje Vašingtonskog sporazuma, dolazak DFC u Srbiju, kao i na potpisivanje sporazuma o zaštiti i podsticanju investicija koji, kako kaže, otvara put za novu eru u našim odnosima, nove američke investicije u Srbiji, ali i za unapređenje političkih odnosa.

“Možemo da se pohvalimo da svakog dana dobijamo nove prijatelje i članove srpskog KOKUS-a u američkom Kongresu i Senatu zahvaljujući aktivnosti nas ovde, ali i ambasadora Marka Ðurića”, rekao je Marinković.

Siguran je, kako je rekao, da SAD nemaju većeg saveznika u ovom delu Evrope od Srbije.

“Želimo da se u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa vratimo na stare staze”, poručio je Marinković.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More