Preživela je mnoge istorijske promene! Zavirite u vilu na Krfu u kojoj je rođen princ Filip (FOTO+VIDEO)

foto: Tanjug/AP Photo/Javier Fergo
82

Pored rođenja princa Filipa, u vili se dogodilo još nekoliko kraljevskih rođenja, uključujući rođenje princeze Sofije od Grčke i Danske 26. juna 1914. i princeze Aleksije od Grčke i Danske 10. jula 1965. godine.

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete II sa kojom je bio 74 godine u braku, rođen je u vili Mon Repos na Krfu kao potomak grčke i danske kraljevske porodice.

Vojvoda od Edinburga rođen je 10. juna 1921. pod punim imenom princ Filip od Grčke i Danske, kao sin jedinac i peto i poslednje dete princa Endrua i princeze Alis.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Free Documentary (@free.documentary)

Vila Mon Repos u kojoj je rođen napravljena je 1828-1831. godine kao letnja rezidencija za britanskog lorda visokog komesara Sjedinjenih Država za Jonska ostrva, Frederika Adama i njegovu drugu suprugu. Vila je retko bila korišćena kao rezidencija za kasnije britanske guvernere, prenosi Telegraf.

U 1833. godini u njoj je bila smeštena škola za likovne umetnosti, dok je 1834. park otvoren za javnost. U njoj je 1863. godine odsela i carica Elizabeta od Austrije i tom prilikom se zaljubila u ostrvo.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Posle unije sa Grčkom 1864. godine, vila je dodeljena helenskom kralju Đorđu I kao letnja rezidencija. On ju je preimenovao u Mon Repos, što na francuskom znači Moj odmor.

Kraljevska porodica koristila ju je kao letnju rezidenciju sve dok kralj Konstantin II nije pobegao iz zemlje 1967. Vila je nakon toga postala zapuštena, ali je obnovljena 1990-ih.

Pored princa Filipa, u vili se dogodilo još nekoliko kraljevskih rođenja, uključujući rođenje princeze Sofije od Grčke i Danske 26. juna 1914. i princeze Aleksije od Grčke i Danske 10. jula 1965. godine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Thanašis Stavrakis

Vila je oduzeta pod kontroverznim okolnostima nekoliko godina nakon proglašenja Grčke Republike 1974. godine. Njeno oduzimanje i oduzimanje druge imovine svrgnutog i prognanog kralja Konstantina II, bez ikakve nadoknade, doveli su do sudskog spora pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Kraljev argument se fokusirao na tvrdnju da su imovinu njegovi prethodnici stekli legalno i da je stoga bila predmet redovnog ličnog nasleđa. Grčka država je tvrdila da se imovina, nakon što je monarhija ukinuta, automatski vratila u javno vlasništvo.

Sud je naložio Helenskoj republici da isplati prognanom kralju odštetu manju od 1 posto njene vrednosti i dozvolio je grčkoj državi da zadrži vlasništvo nad imovinom.

Vila Mon Repos je sada pretvorena u muzej.

Izvor Telegraf
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More