Bajden završava američki rat sa najdužim stažom: Povlači se vojska iz Avganistana

Foto: Tanjug/ P Photo/Andrew Harnik, Pool
71

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je danas da će Sjedinjene Države započeti konačno povlačenje vojske iz Avganistana 1. maja i ono će biti završeno pre 11. septembra.

“Sjedinjene Države započinju svoje konačno povlačenje 1. maja ove godine. Nećemo žuriti. Učinićemo to odgovorno, s namerom i bezbedno i u punoj koordinaciji sa našim saveznicima i partnerima, koji sada imaju više snaga u Avganistanu od nas”, rekao je Bajden, prenosi Rojters.

Bajden je dodao da je o svojoj odluci razgovarao sa bivšim predsednikom Džordžom Bušom.

Simbolično, tog datuma će biti 20. godišnjica terorističkog napada na Njujork.

Istakao je da će time biti okončan “najduži američki rat”.

Bajden je, tokom obraćanja naciji iz Ruzveltove sobe u Beloj kući, poručio da su posle napada na Njujork 2001. godine, “američke snage su otišle u Avganistan kako bi se obračunale sa Al-Kaidom”.

“Ispratili smo Osamu bin Ladena do vrata pakla i to smo učinili”, rekao je.

On je dodao da je “vreme da završimo ovaj večni rat”.

Bajden je upozorio da ukoliko neko napadne američke snage tokom povlačenje, da će ta vojska odgovoriti.

Napomenuo je, spomenuvši svog sina, kako važno služiti državi, ali je rekao i da rat sa Avganistanom nije nikada trebalo da postane generacijski, te da postoje članovi trupa čiji su roditelji takođe išli u Avganista.

“U poslednjih 12 godina nosio sam sa sobom na karti koliko je Amerikanaca poginulo u Avganistanu. 2.488 člana američkih trupa koji su poginuli, a povređenih je više od 20.000”, rekao je Bajden.

Podsetimo, najstariji Bajdenov sin, Bo Bajden je učestvovao u američkoj invaziji na Irak kao član Nacionalne garde.

SAD i njihovi saveznici napali su Avganistan u oktobru 2001. godine u znak odmazde za napad Al Kaide na SAD, koji je planiran u Avganistanu pod kontrolom talibana.

Avganistanski predsednik rekao je da je razgovarao sa Bajdenom o povlačenju američkih snaga, i tvrdi da su avganistanske snage “potpuno sposobne” za odbranu zemlje.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Andrew Harnik, Pool
Prihvatio poziv za govor

Zvaničnik Bele kuće najavio je da će američki predsednik Džo Bajden 28. aprila održati prvi govor u Kongresu.

“Predsednik je prihvatio poziv predsedavajuće Predstavničkog doma (Nensi Pelosi) da se 28. aprila, na zajedničkoj sednici oba doma Kongresa, obrati senatorima i zakonodavcima, dan pre 100-og dana od dolaska na funkciju”, prenela je pres služba Bele kuće izjavu jednog visokog zvaničnika, prenosi TAŠ.

Američki predsednici tradicionalno drže govor kongresmenima nekoliko nedelja nakon preuzimanja predsedničkih dužnosti, ali Bajden to nije učinio do sada zbog epidemijskih ograničenja.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More