Američki glumac zbog pronevere uhapšen na slovenačko-hrvatskoj granici

Foto: Pixabay
146

Američki glmac Don Viktor Cisternino (45), koji je igrao sporednu ulogu u seriji “Urgentni centar”, uhapšen je na slovenačko-hrvatskoj granici zbog pronevere, a na osnovu Interpolove poternice.

Za njim je izdata poternica jer se sumnjiči da je počinio višemilionsku prevaru, odnosno da je aplicirao za finansijsku pomoć od države tokom pandemije za njegovu kompaniju, priloživši lažne podatke, prenosi slovenački portal 24UR.

On je uhapšen u nedelju uveče na prelazu između Slovenije i Hrvatske, a kako je rekao plašio se da će ga administracija američkog predsednika Džoa Bajdena progoniti zbog načina poslovanja koje je bilo dozvoljeno za vreme Donalda Trampa.

“Zbog toga sam nakon izbora u SAD odlučio da pobegnem u Evropu i zatražim azil u Rusiji ili nekoj drugoj državi. Tako sam i došao u Hrvatsku, gde sam hteo da tražim politički azil”, rekao je američki glumac, prenosi Jutarnji list.

Cisternina, koji se poslednjih godina preko svoje kompanije MagnifiCo bavio konsultantskim poslom u filmskoj industriji i umjetnosti, kabinet državnog tužioca iz Orlanda na Floridi tereti da je proneverio 7,2 miliona američkih dolara državnoga zajma za podršku kompanijama pogođenim pandemijom korona virusa.

On je na osnovu falsifikovanih podataka izdvojio pozajmicu za zaštitu radnih mesta, navodeći da njegova kompanija ima 422 radnika, dok je zapravo imali samo dvoje – Cisternina i njegovu suprugu.

Kako se navodi, njegova poreska prijava je zapela za oko poreskoj službi jer su svi Cisterninovi zaposleni plaćali isti porez na dohodak – 3.356 dolara mesečno, zbog čega je pokrenuta temeljna istraga.

Od novca koji je dobio glumac je najpre vratio dug od 1,4 miliona dolara jednom rođaku, a potom je počeo da nabavlja nova vozila za sebe i svoju devojku, pa je tako uplatio prvu ratu za novi Maserati, platio je novi Mercedes u vrednosti 250.000 dolara u gotovini, kupio je i luksuzni SUV, Lincoln Navigator za 89.000 dolara i uplatio prvu ratu za novi Nišan.

Nakon toga su kupili luksuznu vilu na Floridi koju su platili 3,495 miliona dolara.

Jutarnji navodi i da je Cisternino odbio da bude izručen SAD, zbog čega će, umesto skraćenog, biti vođen dug ekstradicijski postupak.

Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More