Krenulo je na bolje i u Srbiji! Pad novozaraženih i porast vakcinisanih

TO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC
75

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno 3.154 novih slučajeva korona virusa, od 15.213 testiranih uzoraka, a preminulo je 38 osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 7.511 pacijenata, a njih 247 je na respiratoru, saopštilo je MInistarstvo zdravlja.

U Srbiji je od početka pandemije potvrđeno ukupno 651.899 slučajeva korona virusa, a preminulo je 5.846 ljudi.

Procenat smrtnosti iznosi 0,90.

Do sada je ukupno testirano 3.632.392 ljudi.

Situacija bolja, ali bez opuštanja, nagli skok vakcinisanih

Epidemiološka situacija je bolja nego pre 10 dana, što ohrabruje, ali ne sme da nas opusti, poručio je danas ministar zdravlja Zlatibora Lončar i dodao da se beleži nagli skok vakcinisanih.

Lončar je novinarima u Nišu rekao da je dogovor sa nadležnima u tom gradu da se kovid pozivitni pacijenti iz Niša prebacuju u kovid bolnicu u Kruševcu, kako se kruševačka bolnica bude praznila, a kako bi se KC Niš rasteretio i posvetio pacijentima koji čekaju na intervencije, preglede procedure.

Po pitanju vakcinacije, Lončar je rekao da je nagli skok vakcinisanih, što znači da je urodio plodom apel zdravstvene struke.

“Podigao se taj broj, rešile su se dileme, da li ostavlja posledice na potomstvo. Napravili smo timove koji razgovaraju sa medicinskim radnicima i imamo odličan odziv, ne samo među zdravstvenim radnicima, već među svim građanima”, rekao je Lončar.

Kako je rekao, sve količine vakcina koje dobijemo, potroše se u rekordnom roku, i tako će se nastaviti.

“Izuzetno sam ponosan na naše građane i zdravstvene radnike, jer su razumeli potrebu i značaj vakcinacije, da je to jedini izlaz iz ove situacije, da se vratimo normalnom. Imamo šansu, ne treba da je propustimo, nego da je iskoristimo”, rekao je Lončar.

Upitan koliko vremena će biti potrebno do kolektivnog imuniteta, Lončar je odgovorio da bismo, ako budemo odgovornim i vakcinišemo se ovim tempom, krajem juna ili početkom jula mogli da dođemo u fazu da imamo dovoljno revakcinisanih ljudi, sa imunitetom i zašitom neophodnom da se iole opustimo, odnosno da situaciju držimo pod kontrolom.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More