NEMAČKA: Ovaj PAPIR kao uslov da pristupite RADNOM MESTU!

Ako radite u Nemačkoj, ovo je budućnost odlaska na posao: Samo uz jedan papir!

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)
87

Nemački poslodavci moraju da omoguće testiranje na koronu i onima koji ne rade ili ne mogu da rade u homeoffice. Negativni brzi test trebalo bi da postane uslov pristupa radnom mestu.

Nemačka kancelarka je tu mogućnost najavila već ranije.

Foto: Tanjug (AP Photo/Martin Meissner)

– Ako veći deo nemačke privrede, a to mora da ide u smeru od 90% preduzeća, svojim radnicima ne ponudi testove na koronu, onda ćemo mi usvojiti regulatorne mere s područja zaštite na radu – najavila je Angela Merkel u Bundestagu.

I upravo tako će i biti, iako su i privrednici, ali i delovi Unije CDU/CSU pokušali da stopiraju obavezu uvođenja besplatnih korona-testova od strane nemačkih kompanija, piše Deutsche Welle.

Poslodavci, konkretno, se obavezuju da svima koji nemaju mogućnost rada u „kućnoj kancelariji“ (homeoffice) ponude po jedan test na koronu nedeljno.

Foto: Tanjug (Oliver Dietze/dpa via AP)

Radnici koji su često u kontaktu s drugim ljudima ili su u kontaktu s prehrambenim namirnicama, koji rade tamo gde je povećani rizik od infekcije – trebalo bi da dobiju po dva testa nedeljno. Ne propisuje se obaveza izdavanja bilo kakvih potvrda ili dokaza da je neko pozitivan ili negativan. Preduzeća su dužna samo da stave testove svojim radnicima na raspolaganje.

Po dva testa nedeljno trebalo bi da dobiju i oni koji žive u grupnim smeštajima. To se odnosi na primer na sezonske poljoprivredne radnike koji u Nemačku stižu uglavnom s istoka Evrope. Osim njih na to imaju pravo i ljudi koji „rade pod određenim klimatskim uslovima u zatvorenim prostorima, u kojima je verovatnije prenošenje virusa”. Tu se misli na primer, na radnike koji obavljaju posao u hladnjačama ili na sličnim radnim mestima.

Alternativa? Kompletan lockdown?

Osim toga, savezna vlada je produžila sva postojeća pravila o zaštiti od korone na radnom mestu do 30. juna. Tim pravilima se nemačke firme obavezuju da svojim radnicima moraju da ponude rad od kuće – gde god je to moguće.

Foto: Tanjug (Oliver Dietze/dpa via AP)

Tamošnji predstavnici vlasti kažu da obavezivanjem privrede na osiguravanje testova za svoje radnike može „sprečiti kompletan lockdown”. On je potvrdio da se pregovara o produžavanju programa pomoći preduzećima, odnosno prodavnicama koji su zatvoreni zbog važećih korona-restrikcija.

90% – iracionalan cilj?

Za nemačku vladu je ipak bilo odlučujuće istraživanje koje su zajedno sprovela dva savezna ministarstva. Ono se temelji na dve ankete u sklopu kojih je ispitano oko 1.000 preduzeća i 2.500 radnika. Rezultat: u ovom trenutku oko 50% svih firmi svojim saradnicima nudi bar jedan test nedeljno. Krovna organizacija nemačkih sindikata DGB je pozdravila uvođenje obaveze za firme po pitanju korona-testova.

Izvor DW
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More