DIGITALNI EVRO u zemljama EU: Šta građani očekuju i hoće li ovakvo plaćanje ugroziti njihovu PRIVATNOST?!

Evo kakve bi promene donelo korišćenje DIGITALNOG EVRA!

Foto: Unsplash
66

Građani evrozone očekuju da korišćenje digitalnog evra bude sigurno i jeftino i da pre svega garantuje privatnost.

Ovo je pokazala najnovija studija Evropske centralne banke (ECB).

ECB radi na kreiranju elektronske varijante zajedničke evropske valute, koja bi trebalo da bude dopuna novčanicama i kovanicama i da uspešno parira privatnim kriptovalutama poput bitkoina, tetera i Fejsbukovog diema, primećuje Rojters, prenosi “B92”.

Foto: Unsplash

Digitalni evro funkcionisao bi kao direktno potraživanje onoga koji njime raspolaže od ECB, što znači da bi bio sigurniji od računa u komercijalnoj banci i digitalnog novčanika.

Kreiranje digitalnog evra tek je u početnoj fazi i njegovo uvođenje kao novog sredstva plaćanja može se očekivati tek kroz četiri do pet godina, dodaje Rojters.

ECB je sprovela javne konsultacije kako bi saznala ima li interesovanja i kakve su nedoumice građana u procesu uvođenja digitalnog evra, prenosi SEEbiz.

Foto: Unsplash

Konsultacije su pokazale da građane najviše muči da bi pri prelasku na elektronske načine plaćanja mogli da izgube privatnost u plaćanjima, što je ključno obeležje gotovog novca koje i građani i profesionalci smatraju glavnim prioritetom.

Digitalni evro trebalo bi da im garantuje privatnost, navodi 43 odsto ispitanika, njih 18 odsto želi sigurnost, a 11 odsto mogućnost upotrebe u celoj Evrozoni. Izbegavanje dodatnih troškova želi devet odsto ispitanika, a mogućnost oflajn upotrebe osam odsto, utvrdila je ECB kroz istraživanje.

Polovina ispitanika podržava uvođenje maksimalnog iznosa u digitalnim evrima kojim bi svaki građanin smeo raspolagati, odnosno “plafona” čije bi probijanje nalagalo plaćanje penala, pokazale su konsultacije.

Foto: PixaBay

Dve trećine ispitanika odgovorilo je da bi elektronski novac trebalo da bude ponuđen putem posrednika u privatnom sektoru i integrisan u postojeći sistem plaćanja.

Četvrtina njih želi da bude ponuđen u obliku “pametne kartice” ili aplikacije na telefonu kako bi mogao da se troši oflajn.

Na sličnim projektima rade i druge centralne banke širom sveta, a prednjači Kina, koja već sprovodi pilot-program, podseća Rojters.

Izvor B92
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More