Srpki krizni štab doneo nove mere, tiče se ULASKA U ZEMLJU i cene testiranja

Foto: Tanjug/ AP Photo/Darko Vojinovic
5,452

Danas u 8 časova počelo je zasedanje Kriznog štaba nakon čega je saopštena odluka koju su doneli.

Odlučeno je da če cena PCR testa za strance i domaće građane biti izjednačena. Kafići će i dalje biti zatvoreni, sem bašta.

Dr Predrag Kon rekao je nakon sednice Kriznog štaba da je izjednačena cena PCR testiranja za naše građane i strane državljane kao načina podrške turizmu.

Dr Kon je istakao da je ranije cena PCR testa ranije za strane državljane iznosila 18 hiljada dinara, što je čak duplo više od cene PCR testa za naše građane.

Ovo znači da i za turiste i za naše sugrađane, sada cena PCR testa iznosi 9.000 dinara.

On je istakao da je ovo jedan od načina pomoći turizmu.

Takođe, biće održan maraton, ali samo takmičarski deo. Što znači da za građane neće biti organizovan, samo za takmičare profesionalce.

– Kao podrška turizmu izjednačena cena pi-si-ar testa za naše građane i strance, 9.000 dinara će biti za sve. Doneta odluka za Beogradski maraton u junu, da za takmičenje mogu krenuti pripreme. Drugih mera nema, nema nikakvih promena, ostaje kao i do sada, to je ono što je danas bilo na sastanku – rekao je on.

Podsetimo, u Srbiji je juče broj zaraženih virusom korona pao ispod 3.000, pa bi Krizni štab, na sednici zakazanoj jutros za 8 sati, mogao dodatno da relaksira protivepidemijske mere.

Sa 2.971 zaraženim na 14.565 testiranih, ispunjavaju se uslovi da se realizuje ranija odluka – da se od 19. aprila đaci vrate na nastavu po modelu od 1. septembra, koja je bila uslovljena razvojem epidemiološke situacije.

Pad broja zaraženih, upozoravaju epidemiolozi, ne bi smeo da nas zavara, jer su bolnice još pune. U njima je ukupno 7.341 pacijent sa kovidom. Lekari upozoravaju da su sada češće teške kliničke slike i brza progresija bolesti, a to potvrđuje i podatak da smo juče imali 12 kovid pacijenata na respiratorima više nego dan ranije. Od posledica kovida preminulo je još 35 obolelih.

U KBC “Dr Dragiša Mišović” trenutno se nalazi oko 200 pacijenata, od kojih 60 u jedinici intenzivnog lečenja, gde je svaki drugi na nekom vidu mehaničke ventilacije. Načelnica Anestezije KBC “Dr Dragiša Mišović” Duška Ignjatović rekla je se u bolnici koja je prethodnih godinu dana bila puna, poslednjih dana više pacijenata otpušta nego što se prima.

– U Srbiji je trenutno 80 posto prisutan britanski soj virusa. Primetili smo da se kliničke slike dramatično brže razvijaju, za kraći broj dana pacijent dođe do respiratora, dosta je mlađih pacijenata – navela je Ignjatovićeva.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More