Dve srpske i austrijska umetnica na projektu “Štimung”: Priča o Branki narodnoj pevačici i Vladici vlasnici bara

Foto: Youtube/printscreen
135

Virtuelna platforma “Na drugi pogled” (At Second Glance), na kojoj je izloženo po 10 radova vizuelnih umetnika iz Srbije i Austrije, tokom aprila će predstaviti video instalacije “Štimung” dve srpske autorke – Ivane Ivković i Marine Marković, i “Sve moguće” austrijske umetnice Hane Štipl, najavili su organizatori.

Pokretanjem onlajn platforme obeležava se 20 godina od osnivanja Austrijskog kulturnog foruma Beograd i 185 godina od diplomatskih odnosa Austrije i Srbije.

Projekat “Štimung” je priča o Branki, narodnoj pevačici, i Vladici, umetnici i vlasnici bara u kome Branka nastupa.

Estradna umetnica Branka je poznata zvezda onih mesta na samoj margini, odnosno tamo gde peva pred najširom publikom: od radničke klase do akademika, od nacionalista do levice, od homofoba do LGBT populacije.

Vladica je mlada, napredna žena, odrasla u Švedskoj, koja razbija tabue lokalnih zajednica i često je na meti raznih predrasuda.

Autorke ističu za svoje delo da je to atipičan, ali sasvim autentičan spoj Branke i Vladice, gde njihovo međusobno razumevanje i podrška koju razmenjuju na sceni vidno inspiriše i oslobađa, otvarajući jedan sasvim nov prostor slobode sa jasnom porukom, prema kome je nastao njihov projekat.

Austrijska umetnica Hana Štipl za svoju video instalaciju “Sve moguće” objašnjava da od 2005. godine prikuplja oglase za posao, a u suženom obimu ovog projekta, ona se fokusira na oglase Srpkinja i Austrijanki.

“Oglasi koji se pojavljuju u dnevnim novinama i na internetu govore o normalnosti, o navodno bezbednom nivou gde vlada dogovor.

Ipak, pogled izbliza nam otkriva strukturalno nasilje masovnog oglašavanja: u pitanju je nuđenje samoeksploatacije.

Postoji životna priča iza svakog od ovih oglasa, sa svim nesigurnostima i identitetskim promenama”, navela je autorka Štipl, čiji se video rad može pogledati na toj onlajn platformi, uz instalaciju srpskih umetnica.

Dela ovih umetnica prethodno su izabrana na konkursu za radove koji ukazuju na načine na koje evropska društva posmatraju sebe i druge.

Marina Marković (1983) završila je osnovne i master studije slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu, gde trenutno sprema doktorat iz oblasti Novih medija.

Ivana Ivković (1979) stekla je međunarodno priznanje kroz analizu problema neslavne klasične uloge između žena i muškaraca u svojim crtežima, performansima, a pojam identiteta i rodnog iskustva igra ključnu ulogu u njenom radu.


Hana Štipl je savremena austrijska umetnica i teoretičarka pejzaža, koja u svojim radovima povezuje istraživanja iz polja mitologije, feminizma i ekologije sa emocijama i lepotom.

Rođena u Beču, studirala je filozofiju, istoriju umetnosti i slikarstvo na bečkom Univerzitetu primenjenih umetnosti, a doktorirala u oblasti teorije pejzaža 2011. godine.

Nova onlajn platforma “Na drugi pogled” Austrijskog kulturnog foruma zamišljena je kao izlagački prostor za tematski umetnički sadržaj, koji u početnoj fazi čine radovi po 10 vizuelnih umetnika iz Srbije i Austrije sa aktuelnog konkursa.

Izvor Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More