Prvi “covid free“ vozovi od danas prevoze putnike od Rima do Milana, ovo je uslov za putovanje

Foto: Tanjug/ AP Photo/Gregorio Borgia
39

Posebni “covid free” vozovi, u koje će putnici moći da se ukrcaju samo sa negativnim testom na koronavirus, a koji mogu da urade i na stanici pre samog putovanja, voziće Italijane od 16. aprila između Rima i Milana, bez usputnih stanica.

Od 16. aprila će dva voza “alta velocità” (velike brzine) pod nazivom “Freccia rossa covid free” (Crvena strela) prevoziti putnike na relaciji Rim – Milano. Voz kreće iz Rima u osam sati i 50 minuta, a iz Milana u 18 časova, piše RTS.RS.

Da bi se putnici ukrcali u te vozove potrebno je da pokažu negativan test, molekularni ili antigenski, koji su uradili 48 sati pre puta.

Putnici moraju da dođu na stanicu 45 minuta ranije ne bi li se na vreme regulisalo sve što je potrebno oko testova.

Voz kreće sa stanice “Roma Termini”, a iz Milana sa Centralne železničke stanice. Vozovi će voziti sa 50 odsto kapaciteta bez obzira što svi putnici moraju da imaju negativan test. Posle ove relacije moguće je da će uskoro biti uvedene i nove.

Test je moguće uraditi i na licu mesta, na samoj železničkoj stanici. Na stanicama postoji šator Crvenog krsta u kojima je moguće testirati se 150 minuta pre kretanja vozova na osnovu satnice određene u momentu rezervacije karte.

Ista procedura važi i za osobe koje su vakcinisane i koje moraju da pokažu negativan test ili da se testiraju pred sam polazak. Ukoliko test bude pozitivan osobama će biti vraćen novac koji su potrošili za kartu.

Testovi i za zaposlene
Svi zaposleni u tim vozovima moraće svaki put da rade test. U momenti kada se rezervišu onlajn karte, vozovi koji su “covid free” označeni su žutim trouglom.

Pred klijente je stavljen izbor, ili da označe da su testirani ili da će to obaviti na samoj stanici. Na kraju rezervacije klijenti dobijaju sve potrebne detalje kao i vreme kada je potrebno da dođu i urade test.

Ti vozovi su sanifikovani, poseduju gel za dezinfekciju, komplet za klijente koji podrazumeva masku, gel i vodu.

“Trenitalia” je prva kompanija na svetu kada se radi o železničkom saobraćaju koja je dobila sertifikat RINE “Biosafety Trust Certification” koji sertifikuje odličan sistem zaštite i prevenciju infekcija.

Procedura je slična onoj koja se koristi na takozvanim “Covid tested” letovima, koje su već u opticaju od septembra 2020. godine na aerodromu u Rimu, na trasi Rim-Milano, kao i na međunarodnom letu “Alitalije” Rim Fjumićino – Njujork i Rim – Atlanta (kompanija “Delta”).

Izvor RTS.RS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More