VELIKA BRITANIJA U SUZAMA: Kraljevska porodica ispratila princa Filipa na večni počinak (FOTO+VIDEO)

foto: Tanjug/Kirsty Wigglesworth/Pool via AP
68

Velika Britanija danas na večni počinak ispraća princa Filipa, supruga kraljice Elizabete koji je preminuo prošlog petka u 99. godini, u svom domu u zamku Vindzor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anthony Buchanan (@anthonyscountry)

Ispraćaj princa Filipa prema njegovom zahtevu neće biti državni događaj, već će biti kraljevsko ceremonijalnog karaktera.

Više od 700 pripadnika oružanih snaga Kraljevske mornarice, Kraljevskih marinaca, Britanske vojske i Kraljevskog vazduhoplovstva pruža svečanu podršku tokom sahrane.

Foto: Tanjug/Kirsty Wigglesworth/Pool via AP

Princ Filip je tražio sahranu bez pompe i nije želeo da bude javno izložen. Sve do današnje sahrane telo je bilo položeno u privatnoj kapeli u Vindzorskom zamku.

Kovčeg vojvode od Edinburga umotan je u njegovu ličnu zastavu. Zastava predstavlja elemente njegovog života, od grčkog nasleđa do britanskih titula. Pripadnici Domaće konjice postrojeni su uz Zapadne stepenice, kao i gajdaška sekcija Kraljevske mornarice zadužena za nošenje kovčega uz stepenice kapele.

Pogrebnu versku ceremoniju vodi dekan Vindzora, a nadbiskup kenterberijski će dati blagoslov.

Kraljica je danas prvi put viđena u javnosti od smrti supruga kada je došla u zamak i zauzela mesto iza kovčega. “Ovo je prvi i poslednji put da ide ispred kraljice”, rekao je komentator BBC-a.

Povorku su predvodili princ Čarls i njegova sesta Ana. Koliko je Čarlsu teško pala smrt oca pokazuje to što su mu oči sve vreme bile pune suza.

Njegov kovčeg je spušten u kraljevsku kriptu električnim motorom.
Pre nego što je sanduk spušten, dekan je rekao “kreni na putovanje sa ovoga sveta, dušo hrišćanska”.

 

Izvor Naši u svetu
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More