Željko Mirković, reditelj filma “Teslin narod”: Film donosi priču o našem narodu iz jednog drugačijeg ugla

foto: Youtube Printscreen
37

Dugometražni dokumentarni film “Teslin narod”, osvojio je dve glavne nagrade na Filmskom festivali “Red dirt”, u Oklahomi u Americi, za najbolji film, a glumac Džek Dimić za ulogu Nikole Tesle. Reditelj ovog filma, Željka Mirkovića, trenutno je uz Beogradu, a u izjavio za RTS je govorio o ovom ostvarenju.

“Film donosi priču o našem narodu iz jednog drugačijeg ugla, gde je Tesla lajt motiv. Pratimo od prvog doseljenika Đorđa Šagića, preko Tesle, Pupina, čuvenih sedam Apolo Srba i drugih iz brojnih oblasti, preko Karla Maldena koji je bio dugogodišnji predsednik Američke filmske akademije do današnjih dana, gde se nastavlja taj kontinuitet uspešnog delovanja i doprinosa našeg naroda stvaranju američkog društva i svetske civilizacije na najboljem mogućem nivou… i zapravo, ta priča govori o kapacitetima jednog naroda, i festival poput ovog, u Oklahomi, prepoznaje te vrednosti, koje su važne da ostanu za sadašnje i buduće generacije i to je najbolji pokazatelj da putem “meke moći” mi možemo da plasiramo drugačije viđenje o srpskom narodu u Americi i gde god se on nalazi, i da koristimo to što nas ima svuda, jer to treba da predstavlja prednost. Jer to povezivanje između nas samih, kako kaže Tesla: mi smo svi jedno i povezani svi nevidljivim silama – to treba koristiti i od toga napraviti ozbiljan kapacitet za neke druge stvari.
Film je bio u kvalifikaciji za nominaciju za Oskara 2020. i nakon toga smo krenuli u jednu priču vezanu za ulazak filma u brojne svetske arhive širom sveta, tako da smo dobili poziv od Američke filmske akademije, američkog Kongresa u Vašingtonu, ušao je u arhive velikih biblioteka na Harvardu, na Jejlu, Prinstonu, Kolumbiji, Stenfordu, velikih gradova poput Njujorka, Los Anđelesa, a i manjih gradova poput Milvokija, našao se i na Aljasci, u gradovima u okolini Bostona i samom Bostonu, ali su ga prepoznale i velike biblioteke u Rusiji, Sankt Petersburgu, Parizu, Egiptu, a najnovije je da je ušao i u Nacionalnu biblioteku u Londonu”, kaže Mirković.

DVE NAGRADE U AMERICI: ‘Teslin narod’ najbolji dokumentarni film, a Džek Dimić najbolji glumac! (FOTO, VIDEO)

Na pitanje koju rećenicu bi izdvojio iz filma Mirković je rekao:

“Film počinje baš tom rečenicom: mi smo svi jedno, povezani smo nedvidljivim silama i završava se time da će buduće generacije živeti u nekom drugom svetu u kome će se ljudi prepoznavati na osnovu njihovih dostignuća i vrednosti, a ne na osnovu nekih drugih stvari koji su stavljeni zbog interesa ili političkih ili drugih stvari koje prate razvoj istorije naše civilizacije”, kaže Željko Mirković za RTS.

Izvor RTS
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More