U sporazumu jedno, na granici drugo: I pored potvrde o vakcinisanju i PCR-a, Srbi testirani!

FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR CIRIC
52

Granice Grčke otvorene su od 8 sati za građane Srbije, ali kako mediji javljaju, prelazak nije bio toliko jednostavan.

“Mi smo jutros stigli prvi na granični prelaz, oko 6 sati izjutra”, rekao je reporter TV Prva Bratislav Ilić.

Navodi da su Grci bili ljubazni i da su ih pustili da pređu granicu čak u pola 7, sat i po vremena pre zvaničnog otvaranja granica, ali da se situacija zakomplikovala.

“Iako smo imali potvrde o vakcinasanju, ipak smo bili podvrgnuti brzom testiranju”, navodi Ilić.
Ističe da svi koji prelaze granicu sada moraju da se naoružaju strpljenjem.

“Nije jednostavno, iako imate negativan PCR test ili potvrdu o vakcinaciji – sve koji su bili na granici Grci su naterali na brzi test”, kaže on.

Foto: TV Prva /printscreen

Navodi da za sada na graničnom prelazu ne vidi kola sa srpskom registracijom, ali i kako nema gužvi, koja se očekuje tek za vreme uskršnjih praznika.

Prilikom ponovnog uključenja u 9.40, Ilić je napomenuo da i dalje nema gužvi.

Kako ističe, oni su jedini, ali i prvi koji su danas prešli Grčku granicu.

Sve o današnjem otvaranju GRČKE granice prema SRBIMA: Kako stići, koji test važi, kakve su mere

“Došli smo da snimamo kako naši građani dolaze u Grčku, a za sada nemamo nijednog snimljenog”, kazao je reporter TV Prve.
Istakao je da kopnenim putem ne možete putovati preko Makedonije, nego trenutno samo preko Bugarske, kako morate da imate PCR test ne stariji od 72 sata, potvrdu o vakcinaciji i popunjen obrazac, koji sadrži sve informacije – od imena do prezimena, do broja apartmana gde ćete biti smešteni.

Mali broj turista iz Srbije krenuo put Grčke

Jutros je vrlo mali broj turista iz Srbije krenuo u Grčku, nakon što su grčke vlasti donele odluku da se u ovu zemlju može ući iz Srbije, ali jedino preko Bugarske, uz potvrdu o vakcinaciji ili važeći PCR test.

Foto: Tanjug/AP Photo/Petros Giannakouris

Kako saznaje Tanjug, od jutros je, od momenta kada je ova odluka grčkih vlasti stupila na snagu, veoma mali broj državljana Srbije krenuo put Grčke, bilo ih je svega nekoliko, a većina su vlasnici nekretnina u toj zemlji pa žele da iskoriste priliku da obiđu svoje nekretnine, izmire račune i slično.

Jedan od retkih srpskih državljana koji je odlučio da s porodicom prvog dana krene put Grčke na odmor je Nišlija Aleksandar Mitić, koji kaže da pozdravlja relaksaciju antipandemijskih mera grčkih vlasti kada je reč o državljanima Srbije.

“Pozdravljam ovu odluku. Odlučili smo da s porodicom putujemo do Atine i da malo odmorimo od svega”, rekao je za Tanjug ovaj Nišlija.

Na činjenicu da je veoma mali broj turista iz Srbije prvog dana relaksacije mera Grčke krenuo put jedne od omiljenih turističkih destinacija Srba, verovatno utiču i trenutni loši vremenski uslovi zbog čega su mnogi odložili putovanje, ali i neizvesnost u pogledu načina na koji će se u praksi sprovoditi ove mere.

Foto: Tanjug/ AP Photo/Petros Giannakouris

Grčka objavila za koga će biti obavezni kućni testovi

Obavezni kući testovi biće obavezni u Grčkoj za zaposlene u javnom i privatnom sektoru, kako bi radnici mogli da se pojavljuju na radnim mestima, prenela je danas agencija ANA.

Grčka vlada je objavila spisak delatnosti u kojima će radnici morati jednom nedeljno da se testiraju.

To su maloprodajne radnje (uključujući supermarkete i podrume pića), ugostiteljski objekti (kafići, restorani), finansijske i osiguravajuće kuće, saobraćajne službe (kopno, more, vazduh), čistači, frizeri, kozmetičari, radnici u kockarnicama i kladionicama.

Izvor TV Prva, Tanjug
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More