Sputnjik V: Vakcina koja deli EVROPU u DVA TABORA a sada pretenduje da ujedini SVET!

"Najmoćnije oruđe meke moći koje je Moskva imala u rukama"!

Foto: Tanjug (Zoltan Balogh/MTI via AP)
53

Vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V mnogi ocenjuju kao najmoćnije oružje Rusije. Gotovo je izvesno da je zasenila istoimeni satelit, koji je ova država lansirala u orbitu 1957. godine, a sada pretenduje i da ujedini svet u borbi protiv nevidiljivog neprijatelja.

Kritičari Putinove administracije bili su skeptični kada je vakcina dobila odobrenje u Moskvi prošlog avgusta, piše “Nova.rs”.

Foto: Tanjug (Zoltan Balogh/MTI via AP)

Taj skepticizam je, međutim, izbledeo, jer su ruski naučnici još jednom iznenadili Zapad.

Istočnoevropski diplomata, iz zemlje koja Rusiju smatra pretnjom ne štedi reči kada je u pitanju ova vakcina.

„Potraga za vakcinama 2020. bila je prilično slična trci za svemirske letove koja se odvijala sredinom prošlog veka. Ponovo su mnogi autsajderi odigrali važnu ulogu, kao na primer potcenjena Rusija. Ovo je potencijalno najmoćnije oruđe meke moći koje je Moskva imala u rukama generacijama „, rekao je on i želeo da ostane anoniman prenosi BBC.

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Međutim, kao i sve do sada vakcina je postala političko pitanje.

Evropska komisija za lekove sabotira

Evropska agencija za lekove EU još nije odobrila Sputnjik V. Uprkos tome mnoge zemlje uveliko upotrebljavaju ovu vakcinu. Ona se koristi od Argentine i Meksika do Izraela i Filipina, a ruski zvaničnici kažu da su potpisali ugovore za njenu proizvodnju u Južnoj Koreji i Indiji.

EU idalje ne odaje priznanje Rusiji za ovaj poduhvat. Mada to zavisi i od istorijskih okolnosti i položaja zemalja. Primera radi Litvanija i Poljska gotovo čitavo postojanje smatraju Rusiju pretnjom, dok recimo to nije slučaj kada su u pitanju Portugal i Malta.

Foto: Unsplash

Postoji i , takođe, večiti problem balansiranja statusa EU kao uvoznika ruskog gasa sa njenom željom da kazni Rusiju zbog pokušaja ubistva vodećeg opozicionog lidera Alekseja Navaljnog ili nagomilavanja vojske na granici Ukrajine.

Evropa se ipak donekle oslanjanja na ruske zalihe vakcina, što ove odnose čini težim nego ikad.

„Evropska agencija za lekove do danas nije primila nijedan zahtev za odobrenje za stavljanje u promet za Sputnjik V, uprkos izveštajima koji navode suprotno“, izjavila je pre samo pet dana Stela Kiriakides, komesarka za zdravstvo Evropske unije.

Foto: PixaBay

Mnogi ipak prave zaokret ka Rusiji

Pa ipak, Evropa, ili barem delovi Evrope, počinju da se okreću Moskvi frustrirani zbog bolno spore kampanje imunizacije u EU.

Mađarska je već kupila i distribuirala znatne količine Sputnjika V.

Foto: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

„Mađarska je Komisiji EU rekla da neće potpisivati ugovore za Sputnjik V, kao što su to uradili sa drugim proizvođačima na primer Fajzerom. Održaćemo bilateralne razgovore sa Rusijom“, rekao je prilkom uvoza vakcina ministar zdravlja ove zemlje.

Francuska i Nemačka, između ostalog, spremne su da razmotre primenu ove vakcine, ako i kada Evropska agencija za lekove odobri to.

Nemački ministar zdravlja 8. aprila je iskoristio pravo da ova država kao nezavisna članica izda hitno odobrenje za uvoz Sputnjika.

Foto: Tanjug/ Friso Gentsch/dpa via AP

Francuski diplomata Pir Vimont, koji je sada stariji saradnik u Karinž Jurop , kaže da je potpuno racionalno da države članice razmišljaju o kupovini Sputnjika.

„Čak i kada ste suočeni sa protivnikom, morate da mislite na svoje interese“, rekao je on za BBC.

Gospodin Vimont, smatra da bi bilo poželjno priznati i prihvatiti izvrsnost ruske nauke, ali čekati i sačekati odobrenje EMA-e.

Ističe da bi zemlje koje su samoinicijativno uvezle vakcinu mogle da se suoče sa političkim poteškoćama, ako stvari pođu po zlu.

Argentinski ministar se vakcinisao Sputnjikom

Argentinski predsednik Alberto Fernandez koji je bio zaražen koronavirusom, uprkos tome što se vakcinisao, izjavio je da je preležao lakši oblik koronavirusa zahvaljujući činjenici da se ranije vakcinisao ruskom vakcinom Sputnjik V.

Foto: Tanjug/ Marijan Murat/dpa via AP

On je vakcinu primio u januaru.

Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u svog argentinskog kolegu da se raspita o njegovom zdravlju kada je saznao da je on pozitivan na koronavirus.

Podvalili Slovačkoj

Ipak, nisu svi oduševljeni ovom vakcinom i načinom njene distribucije.

Jedan od potencijalno ozbiljnih udaraca ruskoj vakcini, dali su medicinski regulatori ove zemlje koji su otkrili da se doze koje su poslale ovoj istočnoevropskoj zemlji razlikuju od verzije koja je dobila odobrenje od uglednog britanskog medicinskog časopisa.

Članak sa recenzijom objavljen u „Lansetu“ (The Lancet) u februaru pokazao je da je Sputnjik Ve imao stopu efikasnosti od 91,6 odsto u odnosu na koronavirus, potvrdu koju je Moskva koristila zaz podizanje poverenja u vakcinu i jačanje pozicije Kremlja u diplomatiji vakcinama, prenosi Njujork tajms.

Slovački regulator je međutim, rekao da serije koje su uvezene u njihovu zemlju nisu imale iste karakteristike i svojstva kao verzija Sputnjika Ve koju je pregledao The Lancet.

Primećujući da oko 40 zemalja koristi ili treba da koristi rusku vakcinu, slovačka regulatorna agencija, Državni institut za kontrolu lekova, utvrdila je da su vakcine povezane samo imenom. Ta tvrdnja sugeriše na ozbiljna pitanja u vazi sa kontrolom kvaliteta.

„Uporedivost i konzistentnost različitih serija proizvedenih na različitim lokacijama nije dokazana. U nekoliko sluačajeva čini se da su to vakcine sa različitim svojstvima“, rekao je tada regulatar.

Inače, ova odluka je doprinela i mnogobrojnim raspravama u Vladi. Naime, odluka Slovačke da uveze Sputnjik Ve bila je narušena kontroverzom, a u fokusu rasprave bili su premijer i ministar finansija.

Pre toga je Slovački ministar zdravlja Marek Krajči podneo ostavku kako bi se smirila politička kriza izazvana nabavkom ruske vakcine, koja je ugrozila vladu. Ostavku ministra zdravlja tražile su dve od četiri partije vladajuće koalicije desnice i populista, pošto je kritikovan jer je Slovačka među najteže pogođenima koronavirusom u Evropskoj uniji.

Političku krizu je početkom marta izazvao tajni dogovor za nabavku ruske vakcine protiv koronavirusa „Sputnjik Ve“. To je, uprkos neslaganju među koalicionim partnerima, organizovao premijer Igor Matovič, a njegov stranački saradnik, sada bivši ministar zdravlja, je zbog toga podneo ostavku.

Veliki planovi

Rusija još uvek mora mnogo da učini kako bi povećala proizvodnju svoje vakcine, iako hrabro prima narudžbine širom sveta. Ove nedelje je objavljeno da započinje proizvodnju leka u Srbiji, prvoj evropskoj zemlji van Rusije i Belorusije.

Takođe planira da licencira proizvodnju u zapadnoj Evropi, kao i u Indiji, ali i dalje postoji potreba za odobrenjem EMA-e.

Ali za sada nema sumnje da je Rusija ostvarila zapaženu naučnu i političku pobedu.

Originalni Sputnjik (satelit) promenio je svet. Sputnjik V možda ne predstavlja dostignuće tih razmera, ali sigurno pomaže u promeni načina na koji se Rusija doživljava.

Izvor Nova.rs
Takođe će vam se svideti

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More